Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/127

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

119


vene imajo, se vsiga zderži, kar bi mu škodvalo ino nwč vzeto; za koljkor več se mormo mi vsi škodliviga varvali, ino v dobrim lerdili, ki se za nestrohlivo, večno krono roj- skujemo.li Kako slaba je pa nasa priprava — slaba naša vojska; redka naša premaga. Veliko je poklicanih, pa malo izvolenih.

3. Gerški bojvavci so si svoje pesti z remenjam ovili ino

  • ■ svincam potežali, svojga nasprotnika čerslvo mahnit ino

premagat. Naše telesno poželenje, ki nas v greh napeljuje, j« naš sovražnik. Post, samiga sebe zatajenje ino odreka po- celenih reci je duhovsko orožje, z katerim ga premagam«!, kakor rv. Pavl, ki pravi: ,,Tudi jaz tako tekam, ne kakor v en dan, de bi nobene postavlene cene ne imel deseči, in *e bojujem, ne kakor bi po vetri mahal, ino nikogar ne zadet, ampak zmagujem svoje pregrešno telo, ino ga v suznost pa­ meti devam, naj bošjim zapovedam pokorno bo. de ne bom, od hudobnign poželenja premagan, pogublen, jaz ki druge učim, kako se imajo za krono nebeško vojskovati." — Kako strašno bi bilo, drugim pravo pot kazati, sam pa zajiti — drugim v nebesa pomagati, sam sebe pa pogubiti! Ino ven- der se mnogim mnogim taka godi. Veliko je poklicanih, pa malo izvolenih.

4. Kar je sv. Pavl v igrah Hajdov pokazal, je tudi v pri- godbah Izraelcev iz stariga zakona pokazati hotel, de je ve­ liko poklicanih, pa malo izvolenih, ako si za nebeško živlenje prav pridno ne prizadenejo Moram vas spomnili — pravi sv. Pavl — kako so naši očetje svoje dni iz Egiptovske suz- nosti hodili, ko jih je Možes v obljubleno dezelo peljal. Ob­ lak, po dnevi temen, de jim je senco ino hlad delal, po noči svetel, de so luč imeli ino pote videli, je pred njimi hodil; vsi so pod njegovo senco hodili. Ta čedna megla je bila pripodoba posvečjoče gnade božje svetiga ke^sta. — Skuz rudečo morje so vsi šli; ino to je bilo napomejn kopele svetiga kersta. — Mano so vsivali vsi; ona je bila podoba duhnvske jedi presvetiga rešniga Telesa. — Vsi so pili vodo kalira je čudno iz skale prilekla, ko je Mojzes na povelje božjo z palico na skalo vdaril. Skala je pokazala Kristusa, ino voda iz skale kaže studenc milosti, ki nam po zasluženji Jezusovim neprenehama teče. — Alj poglejte — veli sv. Pavl — nad reči delam izmed naših očakov, ki so bili vsih tih čudnih dobrot deležni, Bog dopadenja imel ni. Grešili so. v