Stran:Celarstvo Dajnko 1831.djvu/38

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


Merzle, sušne ino mokre leta. Kajti či je zima preterda ino preduga, tè se dosta čél zgubí, plodni nasad se zamudí ino zastávi; čele morejo predugo znotrah sedeti ino se ne možejo snažiti; nastane plesen, kera pokvarí zrak ino čelam bolezni, posebno pa grižo načiní. Či je protiletje ostro ino leto sušno, tè se ne porodí vu cvetji méd, čele morejo za tega volo trote poklati, ino se ne rojijo. Blizo ravno tak se zgodi, či je leto premokro, skos kaj se čele od vunletanja zaderžavajo, ali skoz goste velike deže v' domo-letenji is paše na zemlo pobijejo. Še bole hudo je za nje, čt toča njihovo pašo pobije ino ne imájo od nikod se živéti.

8. So za čelno rejo vsi kraji ednako dobri?

Ne! Sicer je nieden stran ne tak neroden, da ne bi v' njemi zelinje, zasadinje, germovje ino drevje raslo, is kerega rož ino cvetov čele svoj méd brati znajo; le pa so neki strani s' takim rastlinjom bogateši, zato za čele bolši, kak drugi.

9. Keri so toti strani?

Poglavno vsi tisti, kde ludje marno delajo, kde je skerb za drevno ino njivno pobolšavanje, kde rase veliko repiša, hajdíne, rudeče ino bele detele, ino drugo