Stran:Baraga Slate jabelka.djvu/40

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


Druga jablana.
Pokorſhina.

Vſi imamo vezh nagnjenja k’ sapovedovanju, kakor k’ pokorſhini; in vender je gotovo, de je boljſhi podloshin in pokorin biti, kakor sapovedovati. ln ravno sato shelé vſe poboshne duſhe v’ pokorſhini shiveti; in podloshnoſt je njih nar vezhi veſelje.« — Tako govori ſ. Franziſhk ˛Salesi.

Leta ſvetnik je tudi v’ djanji pokorſhino viſoko zhaſtil. Deſiravno je bil ſhkoſ, je bil vender ſvojimu ſlushabniku v’ vſih domazhih rezheh popolnama pokorin, kakor ko bi bil on ſlushabnik, njegov ſlushabnik pa goſpodar.

»Med darovmi, ki ſim jih od Boga prejela, ga poſebno sahvalim, de mi je dal sheleti pokorſhino; sakaj v’ pokorſhini nar vezhi troſht in duſhno veſelje najdem, ker nam je Jesuſ (s’ beſedo in v’ djanji) leto zhednoſt tolikanj perporozhil.« — ˛S. Tereſija.

Jesuſova pokorſhina je naſhe svelizhanje. Ozhe, ne kakor jeſt hozhem, ampak kakor ti hozheſh; pravi Jesuſ na oljſki gòri, in ſe poda radovoljno v’ britko terpljenje sa naſhe odreſhenje in svelizhanje. — Pokorin je bil do ſmerti na krishi, sato ga je Bog povikſhal, in mu je ime dal, ki je zhes vſe imena.[1]

  1. Fil. 2,8. 9.