Slovenske basni in živalske pravljice /Maček osreči dečka

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice/Zakaj sovražijo svinje pse, psi mačke in mačke miši? Slovenske basni in živalske pravljice/Maček osreči dečka
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/Boter petelin in njegova zgodba
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Maček osreči dečka

Živel je ubog, toda pameten deček, ki je sklenil iti na ladjo in se odpeljali po morju v daljnjc dežele, da bi tam poskusil svojo srečo. S seboj ni vzel ničesar, ker ničesar ni imel. Edinega mačka, ki ga je prav rad imel, ni hotel pustiti drugim ljudem; njega jc vzel s seboj na ladjo.

Ko je bila ladja že zelo daleč daleč na odprtem morju, se vzdigne velik vihar in vrže razbito ladjo in vse ljudi na suho. Prebivalci tiste dežele jih polove, zvežejo in tirajo pred svojega kralja. Med ujetniki je bil tudi deček z mačkom.

Ko pridejo pred kralja, jih ta prične spraševali. Med izpra¬ševanjem pa je prišlo iz sto in sto lukenj vse polno miši in podgan, ki sc niso prav nič bale. Tako so bile predrzne, da so celo kralja nadlegovale. Nalašč za to postavljeni služabniki so jih morali poditi in pobijati.

Deček to vidi in izpod pazduhe izpusti mačka, ki ga jc že komaj krotil. Maček skoči med miši, grize in davi, da je groza; miši in podgane cvilijo in iščejo svoje luknje. V nekaj trenutkih je bilo vse mirno.

Kralj z začudenjem gleda to majhno žival, ki je tako hiiro ustrahovala njegove nadležne sovražnike, ki jih vsi njegovi služabniki niso mogli ukrotiti. Kralj gladi in objema zdaj mačka, zdaj dečka in oba sta morala ostali pri njem. Deček jc bil kraljev ljubljenec, pozneje pa jc prišel do velikih časti in do bogastva, saj jc postal prvi kraljevi svetovalce. Pa tudi mačku se jc dobro godilo; pri vseh je bil v velikih časteh.

Ko je minilo več let, se je mladi mož vrnil v svojo domovino z vsem bogastvom, ki mu ga je bil pridobil maček. Poslal je velik trgovec in kmalu je zaslovelo njegovo ime v trgovskem svetu. Njemu, kakor tudi njegovim otrokom in vnukom pa je ostal pridevek; Maček.