Slovenske basni in živalske pravljice/Ogenj in voda

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice/Mačka in miši Slovenske basni in živalske pravljice/Sušeč in mali traven
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/Drava, Sava in Soča
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Sušeč in mali traven

Meseca marec in april, soseda v pratiki in naravi, sta se nekoč pogovarjala, kateri bo ljudem huje nagajal z vremenom. April pravi: »Bratec, dobro rogoviliš, odkar so razglasili začetek pomladi. Z občudovanja vredno spretnostjo se braniš. Napravil si že sneg in led, veter je dvignil prah in pripeljal sušo, mraz si poslal in slano. Toda jaz bi se branil še bolje, pa so mi določili cn dan manj kot tebi.« Sušeč odgovori: »Saj se ti pozna, da si mlajši od mene. Že name so ljudje hudi, da je groza. Koliko godrnjanja in jeze bi bilo šele potem, ko bi bil ti na mojem mestu ter bi gospodaril celo en dan več!« Od takrat meseca sušeč in mali traven nista več prijatelja; če je prvi moker, jc drugi suh, ali pa narobe.