Slovenske basni in živalske pravljice/Mačka in miši

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice/Mačka in miška Slovenske basni in živalske pravljice/Mačka in miši
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/Ogenj in voda]] →
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Mačka in miši

Že od nekdaj se ne morejo mačke in miši. Menda je to sovraštvo med njimi, odkar so mačke in miši na svetu. »Kako lepo bi bilo na svetu,« modrujejo miši še sedaj, »ko bi ne bilo mačk! Povsod, po senikih, skednjih in shrambah bi gospodarile po mili volji in nihče bi nas tako kruto ne preganjal. Čemu Ie trpi človek mačke in še celo rad jih ima!« Nekoč so se zbrale miši od blizu in od daleč; prišli so mišjaki in miške, mlade in stare; prilezle so iz lukenj, da bi se na zborovanju posvetovale, kako bi se zavarovale pred najhujšim sovražnikom — krvoločno mačko. Ta se namreč tiho in neslišno priplazi do svoje žrtve, in to prav takrat, ko miška najmanj misli na nevarnost. V hipu jo pograbi in pokonča. Pa stopi tedaj v sredo med zborovalce najstarejši raišjak. ki je veljal za najbolj izkušenega in najmodrejšega. Lepo si pogladi brke, pomaha z dolgim repkom in prične: »Vsem nam je znano, da jc mačka naš najhujši sovražnik. Tiho se priplazi, da je nihče ne sliši. Da pa bomo slišali, kdaj se nam bliža mačja nevarnost, predlagam, da obesimo mački zvonček okoli vratu. Kadar se nam bo odslej skušala približati, jo bo izdalo zvončkljanje, mi pa se bomo lahko pravočasno skrili na varno.« »Tako je, sijajno!« so vse miši z navdušenjem pozdravile ta predlog. V zadovoljstvu so škrtale z zobmi in migale z repki. Tedaj pa se oglasi ena izmed najstarejših miši in pravi: »Že vse prav in lepo, kakor je predlagal naš modri mišjak. Je pa še drugo vprašanje, to je: katera izmed nas naj obesi mački zvonček okoli vratu?« Nastala je mučna tišina. Do današnjih dni se še ni opogumila nobena miška, ki bi si upala to narediti. Zato še dandanašnji preganjajo mačke miši.