Prerokovanje o Begunjah

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Zavist škodi sama sebi Prerokovanje o Begunjah
Matija Valjavec
Srebrna ruda
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtPravijo, da bodo Begunjci našli srebrno rudo. Kopali jo bodo za Jamarskim vrhom v Dragi ali za Luknjo. Sčasoma bodo tako obogateli, da bodo hiše z bakrom krili. Imeli da bodo srebrne keglje in srebrne krogle. Postali bodo neizrečeno ošabni in prevzetni.

Tedaj bo prišla v Begunje vdova z otročičem. Namesto da bi ji kaj podelili, bo Begunjec zgrabil njenega otročiča, mu odrezal glavo ter jo zakotalil med keglje.

V tistem hipu pa bo butnila voda iz rudniške jame. Hriba Jamarski vrh in Begunjščica se bosta pogreznila. Begunje in bližnje vasi se bojo potopile in čez in čez se bo razlilo jezero. Tako se bojo vozili na Rodne k svetemu Frančišku in na Goro k svetemu Petru s čolni.

Toliko sem zvedel. Znabiti je o tem znanega še kaj več. Kdor ve, naj pove.