Preprostega otroka molitev

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Rimska cesta Preprostega otroka molitev
(Pesmi)
Fran Levstik
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem> Jezusek, tam gori v svojem zlati dvori sveti križ držiš, z angleci sediš! Prve hlače nosim in kleče te prosim zdravja svoji mami, ki me zjutraj drami, češe in umiva, meni srajčko šiva, sladkih jabolk reže, rada s kruhom streže, mleka piti daje, da ga še ostaje. Tudi mi očeta bramba Tvoja sveta izpremljuj in vodi, koder koli hodi. Čevlje mi kupuje, šibo urezuje; piščal mi obeta; bič konopen spleta: potlej moja roka sredi tnala poka; malinček mi stavi v curku na planjavi; gobo nosi z breze; ptičke mi zaleze; grahaste, rumene, pisane, zelene; čmrlje mi pokaže, a nikdar ne laže. - On s seboj me vzame, kjer so v gozdu jame, zajci in lisice, kosi, jerebice, volki in medvedje, črednikom sosedje. Ako medved jaka kosmat prikoraka, oča ga omaha, da zbeži od straha. Če se volk prikaže, s kolom ga namaže, da nabit zadosti spet izgine v hodti. Stori mi še to: hrani prelepo bratce in sestrice, tete mi in strice! A najprvo meni v žgance žmitkov deni!