Podvodni mož v šokatnici

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Kašna peč Podvodni mož v šokatnici
Lojze Zupanc
Divja jaga
Spisano: Marta Čebulj
Viri: Zupanc, Lojze (1959). Palček v čedri. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS). 
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


V tolmunu Šokatnice je živel povodni mož, ki bi se rad oženil, a ga nobena deklica v Šokatu ni marala za moža, ker je bil zelen ko žaba in sluzast ko polž, grd pa že tako, da so še ptice utihnile, kadar se je iz vode pomaljala njegova glava.
Bilo je ob košnji. Kosci v dolini Šokatnice so se pri košnji užejali, pa so zaprosili gospodarja, naj jim prinese hladne vode. Ta je odšel s putrhom do Šokatnice, ga napolnil s čisto vodo, nazadnje pa se je še sam sklonil do vode, da bi se napil. Takrat pa ga je povodni mož pograbil za brado in se zakrohotal:
»Hoho, pa sem te ujel!«
»Oj, izpusti me, povodni mož!« je zaprosil kmet.
»Če mi daš hčerko za ženo, pa te izpustim!« je odgovoril povodni mož.
  Kaj je hotel ubogi kmet? Obljubil je edino hčerko povodnemu možu. Ta ga je izpustil in mu zagrozil:
»Zvečer bom prišel po ženo! Počakal jo bom v rebri za vašo hišo! Gorje ti, če mi je ne boš poslal! Sedel bom tamkaj vse dotlej, dokler je ne dobim. Če ne bo prišla sama, jo bom ugrabil, kadar bo prišla iz bajte, tebe pa zadavil in vrgel ribam v Šokatnico!«
Prestrašeni kmet se je vrnil h koscem in jim povedal, kaj je doživel. Kosci so na mah prejenjali s košnjo in prestrašeni odšli vsaksebi, hčerka pa je zajokala:
»Nočem biti žena povodnega moža! Rajši me ubijte ali živo zagrebite v črno zemljo!«
Očetu se je hčerka smilila, zato sta še pred mrakom za¬pustila rodno bajto in se iz doline Šokatnice preselila na vrh hriba, kjer sta si zgradila novo domovanje. Še danes žive tamkaj Vršniki.
Povodni mož je tisti večer zares prišel v reber za kmetovo zapuščeno bajto, se usedel in čakal, čakal dolga leta, dokler se ni preperela bajta zgrnila na kup.
Kmetje v dolini Šokatnice pa pripovedujejo, da povodni mož še sedaj sedi v rebri nad Šokatnico in čaka na obljubljeno ženo. Tako dolgo že čaka, da je v čakanju okamenel...
Kdor ne verjame, naj gre pogledat na breg Šokatnice tisto skalo, ki je vsa porasla z zelenim mahom in podobna sedečemu povodnemu možu!