Pojdi na vsebino

Piju v spomin

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Potoček Piju v spomin
Lojze Grozde
Ob Ehrlichovem pogrebu
Pesem je najverjetneje posvečena papežu Piju XI.
Viri: Izvir, 1938–1939, stran 125; v: Lojze Grozde, Pesmi in proza, zbral in uredil Anton Štrukelj, Družina, Ljubljana 2011, stran 189, (COBISS).
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Ob grobu slavnega vladarja
in ladje Petrove krmarja,
pravic človekovih čuvarja,
ki bil zaščitnik je nesrečnih,
branilec bil resnic je večnih,
ki nam v temi je kazal pot,
zato razkrinkal mnogo zmot,
ki je besedo jasno dal,
čeprav ni komu všeč bila,
da le svet rešil bi zla,
saj ni strahu nikoli poznal,
in ni sveta nikoli se bal,
ki se boril je žive dni,
da Kristus svetu vladal bi,
da blagodejni mir Njegov
rosil na svet bi blagoslov.
Zdaj mi žalujemo,
mu obljubujemo,
da zvesti bomo mu vsekdar,
ki Cerkvi bo za njim vladar.


Opomba o posvetilu pesmi[uredi]

Pesem je posvečena papežu Piju, vendar Grozde ni zapisal, kateremu. Morda nam za oporo lahko služijo naslednje tri pesmi v istem poglavju:

  • pesem Ob Ehrlichovem pogrebu je posvečena Lambertu Ehrlichu, ki je umrl 26. maja 1942. Grozde jo je napisal v svoj dnevnik 30. maja 1942.
  • pesem Prof. Dr. Ernestu Tomcu je posvečena Ernestu Tomcu, ki je umrl 26. aprila 1942. Grozde jo je napisal 6. maja 1942, objavil pa v glasilu Christophoros, letnik 1941–1942.
  • pesem Njemu poj, polje je posvečena 60-letnici rojstva Josipa Murna, ki se je rodil 4. marca 1879, 60-letnica pa je potemtakem bila 4. marca 1939. Grozde je pesem objavil v glasilu Izvir, letnik 1938–1939.

Grozde je torej objavil pesem o nekem dogodku v glasilu, ki je izšlo še isto šolsko leto. Ker je pesem Piju v spomin objavil v glasilu Izvir, letnik 1938–1939, v tem času, natančneje 10. februarja 1939, pa je umrl papež Pij XI., smemo sklepati, da je pesem posvečena temu papežu. Temu v prid govori dejstvo, da je v pesmi omenjeno, da je papež razkrinkal veliko zmot, in res je objavil posamične okrožnice o fašizmu, nacizmu in komunizmu. Pravtako je omenjeno, da se boril je žive dni, da Kristus svetu vladal bi. Pij XI. je res 11. decembra 1925 objavil okrožnico o uvedbi praznika Kristusa Kralja vesoljstva. Verz Zdaj mi žalujemo potrjuje, da gre za nedavni nenadni dogodek, zadnji verz, ki Cerkvi bo za njim vladar, pa namiguje, da papež Pij XII. še ni bil izvoljen, kar se je zgodilo 2. marca 1939.

(opomba urednika)