Pes je ogrizel kugo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Čez pet tednov bo prišla kuga Pes je ogrizel kugo
Matija Valjavec
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtMalo po tistem, ko so kugo pregnali, pride do neke vode. Prav tam se je razlila Sava, pa kuga ni mogla bresti. Prosi nekega človeka, ki se je peljal v čolnu, ne vede, da ima čolnar psa pod plaščem. Vzel jo je v čoln ter prične veslati. Ko pride na sredo vode, se pes zbudi, zagleda kugo in se zakadi vanjo. Kuga začne človeka prositi, naj jo reši, a zaman. Pes jo je tako dolgo grizel in grabil, dokler ni padla v vodo. Tako je komaj prišla na drugi breg, grozeč, da bo že maščevala svoje rane, samo da psi pocrkajo. No, hvalabogu, to ne bo kmalu, ker je psov vsak dan več.