Čez pet tednov bo prišla kuga

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kugi je stopil na palec Čez pet tednov bo prišla kuga
Matija Valjavec
Pes je ogrizel kugo
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtBil je neki zvonar, ki je šel že pozno zvečer zvonit zdravo Marijo, pa je videl, da se po bregu vozi nekakšna krsta. Na krsti pa sta bila lobanja in križ in se mu je čedalje bolj bližala.

Potem pa cerkovnik v tek, teče, teče, kolikor more, ta truga pa predenj in mu je rekla:

»Stoj! Nič se ne boj! Jaz sem kuga. Zjutraj pa povej, da si, ko si zdravomarijo zvonil, videl kugo. Pa tako povej, da bom čez pet tednov prišla in tristo duš pobila.«

Ko je to rekla, je odša od njega. Drugega dne je vse to pripovedoval ljudem. Potem so vsi iz tiste vasi odšli, ko pa je minilo pet tednov, so vsi prišli nazaj v vas; kuga pa čez tri dni v vas. Potem so vsi ljudje pomrli. V vsej vasi jih je ostalo le kakšnih pet, šest.