Nimaš pojma/Casanova Sine

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Navesvetjezen Nejc Nimaš pojma
Casanova Sine
Janja Vidmar
Pogreta juha
Spisano: Suzana Fartek
Izdano: Vidmar, Janja (2006). Nimaš pojma. Ljubljana: Mladika. (COBISS). 
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


»Bejžven!«je zavreščal Sine in v vrata zalučal teniško žogico. Kljuka je obmirovala. Zadovoljno se je zahehetal.

»Evica, zdaj pa vstopi, če si upaš!« je zaklical.

Da ne bi komu prišel na misel vdor v njegovo žepno kraljestvo! Zmenek je zasebna stvar. S pogledom je še poslednjič prečesal pokonci postavijene zabojnike za cedejke, ki jih je spraznil, da bi vanje zložil na metre knjig. Cedejke je zapakiral v škatle za čevlje, v katerih je mama hranila čistila in krpe za kletno shrambo, in jih porinil pod posteljo. Mamina čistila in krpe je potlačil na dno omarice za čevlje. Seveda je moral pred tem izprazniti dve spodnji polici in zdaj so Pajini trapasti čevlji s petami ležali med rolami toaletnega papirja, praznimi nahrbtniki, mini sesalnikom in zapakiranimi žarnicami v zidani omari za plašče in površnike.

In ves ta cirkus samo zaradi Daše z očali, katerih okviri so širši od okenskih. Da se po vseh divjih rokericah in pankericah, od Kimi, prek Rasti, do Nike, vžge za največjo piflarko in knjižnega džankija, ki je zadnja stopnja knjižnega molja, je krut padec. Zlomljena noga na stopničkah uspeha. Ampak bejbika ima za šipcami svojih očal lepe očke in za kupom knjig v naročju okrogle joške.

Ozrl se je v ogledalo in se samovšečno zarežal. Od očeta je pred časom nažical denar za neoprensko obleko za deskanje, nekaj je prihranil sam in si na koncu kupil modre barvne leče. Zažiga kot bruhajoči zmaj! In petrolejsko modri prameni v laseh! Tak je kot pevec od Cure, rojeni frontman! Lahko bi delal intervjuje z obetavni mi rock skupinami in jih prodajal rockovskim revijam. Čakaj, ali v Sloveniji sploh kdo piše o pravi glasbi? Nejc bi vedel. Svoje čase je bil na tekočem o glasbenih smereh in novih bendih. Ampak Nejc je zguba. Zavožen kot plevel med tiri. In Piksi s svojimi ubogimi izumitelskimi sanjami! Za hrbtom se mu reži vsa šola. Zadnjič je s svojega okna buljil v njegov skuter. Luzer lahko o svojem motorju samo sanja. Nalašč je naredil nekaj osmic in dodajal plin v ostrih zavojih, da je izpod zadnje gume pršel gramoz.

On sam je v življenju zagrešil eno samo napako: dopustil je, da se omenjenima zgubama po žilah pretaka njegova kri. Zaradi neke neumne prisege. Do zdaj se je tista kaplja verjetno namnožila v cel liter. In to ju, zgubi, drži pokonci! Z zaničevanjem se je spomnil njihovega druženja. Paglavci, igrice, stari mlin, živciranje odraslih, Snupi ... Piksi si ga lasti brez pravice. Res pa je, da je tamala Eva alergična na pasje dlake in cvetni prah, zato Snupi pri njih doma ni imel nobenih šans, čeprav bi se mu, jasno, v bajti s samimi ženskarni godilo daleč najbolje. Prijatelji za zmeraj? Prosim, kako sladkobno! Paglavci, ki plavajo v isto smer? Ha? On vsaj ima svojo smer. Zgubi pa se samo vrtita v krogu.

S pogledom je preletel naslove knjig, ki jih je privlekel iz Pajine sobe. Ko je odšla Iza študirat, je s seboj odvlekla dva kovčka čtiva, preostale knjigure je podedovala Paja. V garaži je stalo očetovo službeno vozilo z zvrhanim prtljažnikom nečesa, čemur je pravil ogledni izvodi. In pod nadstrešnico je bilo še dostavno vozilo z reklamnim napisom založbe na vratih in s piramidami knjig v prostoru za šoferjem.

In zdaj bo vso to knjižno kramo dopolnila še zasvojenka z branjem. Nekoč je sovražil punce. Kakšen preobrat! Kakšen tepec! Čeprav se je vanj včasih prikradla izdajalska misel, da v resnici niti ni tako daleč od sovratštva. Zbiranje trofej. Od naštudirane lze je slišal, da nekatera afriška plemena žrtvam zmagoslavno izrežejo jermen kože s hrbta. Indijanci so zbirali skalpe. On zbira bejbike, da se pohvali pred sošolci. V resnici ga občudujejo, ker večina njih punce mečka samo v sanjah. Nakladajo o teoriji, v praksi so same mozoljaste reve.

Daša se bo najbrž prikazala s knjigo pod pazduho. Bravo, Aleks, na pravi poti si! Čeprav so piflarke trofeja samo na videz. Težko osvojljive trdnjave. Kritično si je ogledal regal na drugi strani. Pozabil je odstraniti nekaj stripovskih albumov in revije z nagicami za njimi. Planil je k policam. Albume z belgijskimi in francoskimi stripi je porinil pod posteljo, ena od revij pa se je odprla ravno na straneh z duplerico. Lačno je zazeval v nagico z velikanskim značajem, ki se je zvijala po krzneni prevleki. Skušal si je predstavljati Dašo, kako se gola preteguje sredi … kupa knjig. Vsa kri mu je odtekla. Ta punca bo trd oreh, ampak Aleks ni zaman največji šarmer na šoli. Še vsako upiranje je zlomil, da je požel občudovanje pri sošolcih. Saj v resnici ni šlo za punce, ampak za ugled. Vsak zmenek je malce napihnil, ker se v resnici še nobene dotaknil ni, no, dvakrat, pa še to samo prek modrca, in to v klapi ne prinaša niti dveh točk bonusa, ampak koga brigajo podrobnosti? V petem razredu so punce mlatili s copati in knjigami po glavah, zdaj pa v razredu poiščejo primerno žrtev, jo spehajo v kot in ji dvignejo krilo. Če ni krila, ji skušajo seče za modrc. Ampak to je že težjo zalogaj. Nekatere trenirajo borilne veščine. Redke so punce, ki ti dovolijo, da jo otipavaš. Otem bi moral kdo napisati študijo. Ali pa priročnik z naslovom: Do koraka v treh korakih.

Hm, ampak ali je bilo res pametno, da se je izgovoril na inštruiranje ljudskega slovstva? Učili so se o nekem Pegavcu in Langobarju, vsak tepec zna na osnovi ključnih besed spacati ljudsko pravljico. Že to, da je privolila v trapaste inštrukcije, nakazuje, da je pripravljena na korak dlje. Rada bi se poljubijala z njim. Mogoče bi mu celo dovolila, da ji potisne jezik v usta. Po hiši se je razleglo oglušujoče zvonjenje, kot bi kdo tolkel po gromozanskem gongu. Zaradi none, ki je slabo slišala, bodo vsi drugi oglušeli. Upal je, da Daše ni odnesel zračni val, ki se sprostí med zvonjenjem. Oče bo moral ukrepati, ker je trapast zvonec prava sramota za njegov ugled. Psi po vsej soseski začnejo lajati kot zmešani in ljudje se razbežijo, kadarkoli se kdo povzpne na njihovo verando.

»Bom jaz!« je zavreščal in se pognal po stopnicah.

Paja je že odpirala vrata.

In mala zgaga od Eve je na hodniku razstavila svoje deževnike z vrta.