Ni hotel v luknjo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Na vrhe obešen Ni hotel v luknjo
Matija Valjavec
Spisano: Vesna Kosmatin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Nekemu bogatinu se je rodil sin. Prav tisto noč pa je vzel stanovanje nekega berača.

Ko se je sin že rodil, pridejo sojenice, pa ga obsodijo, da mora vanj treščiti grom, ko bi bil sedem let star. Tako soditi jih je slišal berač. Berač pove to sinovemu očetu.

Oče pa se je bal za sina. Na drugem mestu mu je dal sezidati z močnim kamnom neko jamico, da bi bil sin notri, da ga ne bi zadela strela.

Sin pa je vselej hodil spat na studenec. Oče mu je to prepovedal. Pride sedmo leto. Sin pa vselej hodi molit boga ven na grede, oče pa ga je hotel spraviti v tisto luknjo. Sin ga prosi, naj ga ne, naj se vse zgodi po božji volji.

Resnično, ravno tisi dan sedmega leta gre sin na vrt moliti. In so se zbrale male meglice, pa trešči strela v tisto luknjo, ki jo je bil oče dal sezidati sinu. Sin pa je bil rešen strele.