Lovec Rusel in škrati

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Škrat čuva divjad Lovec Rusel in škrati
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Kanih
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


GOSPOD JE NEKOČ PRIČAKOVAL GOSTE IN JE UKAZAL SVOJEMU LOVCU RUSLU, NAJ PRESKRBI ZA KUHINJO TOLIKO DIVJAČINE, KOLIKOR JO NAJVEČ LAHKO USTRELI. TOREJ RUSEL JE PRIDNO LOVIL DIVJAD NAOKOLI, VENDAR MU NI PRIŠLO PRED CEV NIČ, KAR BI BILO PRIMERNO ZA GOSPODOVO KUHINJO. KONČNO JE POSTAL LAČEN. ZAKURIL JE MAJČKEN OGENJ IN ZAČEL PEČI NA RAŽNJU POLHE. TEDAJ JE PRIŠEL MIMO MAJHEN ZELEN MOŽIC, SE POSTAVIL PRED LOVCA IN GA POVPRAŠAL:

"RUSEL, RUSEL, ALI MI DAŠ KAJ ZA JESTI?" RUSEL PA JE BIL SLABE VOLJE: "AH, GLEJ, DA MI IZGINEŠ!" JE ZAGODRNJAL. VENDAR PA SE MALI NI DAL TAKO ZLAHKA ODGNATI. UJEL JE NEKAJ ŽAB, JIH ZAČEL PEČI NA LOVČEVEM OGNJU IN OTRESAL MED CVRTJEM, VSAKIČ MALO ŽABJE MASTI NA LOVČEVE POLHE. KONČNO JE BILO LOVCU TEGA ŽE PREVEČ. POGRABIL JE ŠKRATA ZA KRAVATELJC JN GA TEMELJITO PREMLATIL. STOKAJOČ IN JOKAJOČ GA ŠKRAT VPRAŠA, KAKO SE IMENUJE. "JAZ SAM!" MU ODGOVORI RUSEL. HRUP SO ZASLIŠALI TUDI DRUGI ŠKRATI IN SO PRILEZLI NA PLAN, DA BI VIDELI, KAJ SE DOGAJA. "KDO TI JE TO STORIL?" "JAZ SAM," JE TA ODGOVORIL. TEDAJ SO SE DRUGI ZASMEJALI IN REKLI: "JA, ČE PA SI SI TI TO SAM NAREDIL, ZAKAJ PA POTEM TAKO VPIJEŠ?" To REKOČ SO VSI SPET IZGINILI. LOVEC RUSEL PA JE IMEL ODSLEJ TAKŠNO LOVSKO SREČO, DA JE LAHKO VSE ZAHTEVE SVOJEGA GOSPODA ZLAHKA IZPOLNIL.