Kanih

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Lovec Rusel in škrati Kanih
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Čatež
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


V PRODNIKOVEM STANU NA OLŠEVI JE PREBIVAL KANIH. BIL JE VELIK KAKOR DEČEK ŠESTIH LET. NEKOČ JE PRIŠEL H KMETU ŠTIFTERJU KOMEDIJANT Z MEDVEDOM. KO SO ŠLI ZVEČER SPAT, JE KOMEDIJANT LEGEL K PEČI, MEDVED PA POD MIZO. PONOČI JE PRIŠEL KANIH, SI ZAKURIL SREDI HIŠE IN PRISTAVIL KOŽICO K OGNJU IN ZAČEL MOČNO MEŠATI. PRI TEM JE JEDAČO, KI JO JE IMEL V KOZI¬CI, VEČKRAT PONUDIL MEDVEDU, REKOČ:

"MUCEK, ALI TI DIŠI?" MEDVED JE VSAKOKRAT ZARENČAL, KO PA MU JE V TRETJE PONUDIL GODLJO, SE JE MEDVED RAZS¬RDIL IN SPOPRIJELA STA SE. ČEPRAV JE BIL KANIH SILNO MOČAN, JE BIL MEDVED ŠE MOČNEJŠI IN KANIH JE MORAL ODNEHATI. DRUGO JUTRO JE KANIH PRIČAKAL MEDVEDA V ŠTIFTARJEVI RAVNI IN SPET STA SE ZGRABILA. PA TUDI TOKRAT GA JE MEDVED PREMAGAL IN MU CELO RAZTRGAL HLAČE. KANIH JE PRED MEDVEDOM ZBEŽAL NA PRODNIKOV STAN NA STREHO IN SEDAJ SEDI KANIH NA SLEMENU IN ŠIVA HLAČE, OKOLI STANU PA IMA DVAKRAT OVITO NIT. NISEM JE PA ŠE VIDEL, ČEPRAV SEM BIL ŽE VEČKRAT TAM.

stan - pastirska koča