Kako so se Lemberžani v Trst vozili

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Kako so Lemberžani v Ljubljano hodili Kako so se Lemberžani v Trst vozili
Šaljive zgodbe o Lemberžanih
Niko Kuret
Kako so Lemberžani globočino Drave merili
Spisano: Katja Žnideršič
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Kako so Lemberžani v Trst vozili

Podjetni Lemberžani so iskali kupčije z daljnimi kraji.

Tako so nekoč pripravili grčavih hrastovih hlodov in neznansko dolgih jaborov iz najboljšega macesna za Tržačane, ki delajo ladje iz njih. Naložili so vse skupaj in vozovi so pokali, stokali in škripali pod težkim tovorom, ko so se pomikali po cesti proti Trstu. Niso še bili daleč, ko je nekdo povprašal: "Kje bomo pa nocoj čez noč?" Drugi mu je ročno odgovoril: "Ali se splača, da bi spotoma iskali prenočišča? Pojdimo rajši v Lemberg spat!" Lemberg je bil resnično še blizu. Ta nasvet se je zdel vsem pameten. Tako so torej z velikimi trudom obrnili vozove in se vrnili domov. Vrli lemberški vozniki so se tako sleherni večer vračali spat v Lemberg. A šele potem, ko se jim je to primerilo devet večerov zapored, so se deseti večer domislili, da tako nikoli ne bodo videli Trsta. Kako so potem v Trst prišli in kakšna je bila kupčija pa viri ne povedo.