Jezik mu izdrimo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Podkovana coprnica Jezik mu izdrimo
Matija Valjavec
Ob drevje je treskal
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtNekoč je živela mati, ki je imela sina, pa ga je dala služit k nekemu gospodarju, sama pa je bila coprnica. Nekoč je šel sin na vožnjo. In ko se je ponoči peljal domov, je prišel med coprnice, med katerimi sta bili tudi njegova mama in tetica. Ko ga je mama spoznala, da je to njen sin, je rekla: »Jezik mu je treba vzeti, drugače nas bo vse izdal, da smo coprnice.« Mati mu je hotela izdreti jezik, teta pa ni pustila, rekla je: »Kaj ti pride na misel, da hočeš svojemu sinu jezik izdreti!« Tako mu potem vendarle niso izdrle jezika, ampak so ga coprnice do doma teple, tako da nazadnje že ni mogel ničesar. Samo to je še mogel, da se je prijel konjema za vprežno verigo, da sta ga konja privlekla domov.

Ko je prišel domov, ni mogel nič govoriti. Njegov gospodar se je spomnil, da je verjetno prišel med coprnice, pa je začel z metlo tepsti okrog njega. Potem je sin komaj spregovoril, in povedal, da je bil zašel med coprnice.

Drugi dan sta takoj šla k sosedom. Vse sta povedala. Šli so k njegovi materi in k teti, pa so ju zvezali in sežgali.