Jezik mu izdrimo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Podkovana coprnica Jezik mu izdrimo
Matija Valjavec
Ob drevje je treskal
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtNekoč je živela mati, ki je imela sina, pa ga je dala služit k nekemu gospodarju, sama pa je bila coprnica. Nekoč je šel sin na vožnjo. In ko se je ponoči peljal domov, je prišel med coprnice, med katerimi sta bili tudi njegova mama in tetica. Ko ga je mama spoznala, da je to njen sin, je rekla: »Jezik mu je treba vzeti, drugače nas bo vse izdal, da smo coprnice.« Mati mu je hotela izdreti jezik, teta pa ni pustila, rekla je: »Kaj ti pride na misel, da hočeš svojemu sinu jezik izdreti!« Tako mu potem vendarle niso izdrle jezika, ampak so ga coprnice do doma teple, tako da nazadnje že ni mogel ničesar. Samo to je še mogel, da se je prijel konjema za vprežno verigo, da sta ga konja privlekla domov.

Ko je prišel domov, ni mogel nič govoriti. Njegov gospodar se je spomnil, da je verjetno prišel med coprnice, pa je začel z metlo tepsti okrog njega. Potem je sin komaj spregovoril, in povedal, da je bil zašel med coprnice.

Drugi dan sta takoj šla k sosedom. Vse sta povedala. Šli so k njegovi materi in k teti, pa so ju zvezali in sežgali.