Gornja Sevnica in okolica

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Raštanj Gornja Sevnica in okolica
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Reutenberg ~ Gradec
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1.Podzemeljska hodnika[uredi]

Grad Gornja Sevnica in graščina v trgu sta bila zve¬zana s podzemeljskim hodnikom, ki je služil za skrivališče proti Turkom. Drug podzemeljski hodnik je pa vezal luteransko klet (poleg gradu) s kletjo gospoda Kruleja, ki je bila prvotno graščinska ter so ljudje nosili vanjo vino.

2.Krogle v severniškem gradu.[uredi]

V velikem stolpu so bile iz turških časov tri luknje od topovskih krogel. Pozneje so dali te luknje zazidati z izklesanimi kamni, ki so imeli obliko polkrogle, da se je zdelo, kakor da bi v zidu tičale krogle. Sedaj pa so preraščene z bršljanom in se ne vidijo.

3.Sodstvo v Gornji Sevnici[uredi]

Na zahodni strani gradu so bile vislice na malem griču. Postavili so jih leta 1809. Francozi so na njih obesili nekega vojaka. Poleg luteranske kleti je mali stolp, v katerem so bile ječe. Na smrt obsojene pa so metali v veliki stolp, čigar jama je segala globoko v zemljo. V pritličju in v prvem nadstropju gradu je bila tudi nekaj tako majhnih zapornih celic, da so bile komaj poldrugi meter dolge in široke ter samo nekoliko višje. Danes so že prezidane.

4.Tlaka[uredi]

Graščinska tlaka je bila silno huda. Graščinske zemlje je bilo obilno: na Brunku, Morafu, Piručevem dolu in drugod. Obdelovali so jo tlačani. Briči pa so bili zelo strogi. Mati nekega starega moža je pravila nekoč, da je komaj gledala čez trebuh, pa jo jebriči usekal čez hrbet. Neko drugo žensko so bili zaprli v gornji grad. Ko so jo izpustili, je šla v cerkev, kjer je rekla vpričo vseh prisotnih: „Tlaka je proč!“ Za to je izvedela grajska gospoda in je žensko uničila.

5.Strahovi[uredi]

V gradu je prejšnje čase strašilo, zdaj pa imajo njega prebivalci mir. Severno od gradu so bili poprej hlevi. Neki bogat graščak jih je podrel in si na drugem mestu postavil sijajna gospodarska poslopja. Pred starimi hlevi je bil nekoč vodnjak. Nekdaj so videli gorečega konja, kako je tekel okrog njeg. To je popolnoma res. Danes je na tistem mestu lepa hiša.

6.Sevniški križev pot[uredi]

Iz Severnice odi pot na bljižnji hrib. Ob poti je 8 kapljic. Ljudje pripovedujejo, da jih je bilo nekdaj 14. V prejšnjih stoletji se je vršil pri njih resničen križev pot, pri čemer je vlogo Krista imela kak grajski jetnik. Na potu so ga tako mučili, da je izginil pri zadnji postaji

7.Prijazni graščak in njegov neprijazni vnuk[uredi]

Lastnik gornje Sevnice je bil nekoč Martin Šinkovec, ki je bil prijazen gospod ter ga je ljudstvo zelo spoštovalo. Njegov vnuk pa je bil oduren človek. Na tržane je bil nejevolen ter jim je napovedoval vojno. Ali voskovati se ni mogel, ker ga kmetje niso ubogali, da bi udarili na tržane. Graščak je od jeze umrel.

8.Vražja pečina pri Spodnjem Brezovem[uredi]

Tamkajšnje hribovje loči po dolgem Sevničina. Na desnem bregu so podgorski, na levem pa zabukovski gozdovi. Svoje dni sta baje dva ajda stavila vsak svojo hišo, eden na Rudniku in drugi Na travnikih. Ta hriba si stojita ravno nasproti in sta enake visokosti. Ker sta ajda imela le eno kladivo, sta si med delom metala preko doline s hriba na hrib.

9.Žurkov dol[uredi]

V Glinjih jamah je bil na hribu svoje dni grad, ki mu je bil nekdaj časa lastnik mogočni Jurko (Džurko). Po njem se kraj imenuje Žurkov dol.

10.Ajdovska hiša v Vranju[uredi]

Na Podgradu, gori nad Vranjem, ob severnem koncu Lončarjevega dola, so pred desetletji razkrili obširne razvaline. Izkopali so že več kamnitih kipov, okraskov, sarkofag, odkrili vodnjak, mozaična tla itd. Tam je baje nekdaj stala “Ajdovska hiša”. Pod zidovjem, pravijo, da je zakopan zlat konj, ki ga včasih ponoči vidijo, kako se vrti vrh griča. Tudi zaklad so na tistem mestu že kopali. Ali do njega niso prišli, kajti sproti se jim je pogrezal.

11.Ajdje v zabukovju in Podgorju[uredi]

Tamkajšnje hribovje loči po dolgem Sevničina. Na desnem bregu so podgorski, na levem pa zabukovski gozdovi. Svoje dni sta baje dva ajda stavila vsak svojo hišo, eden na Rudniku in drugi Na travnikih. Ta hriba si stojita ravno nasproti in sta enake visokosti. Ker sta ajda imela le eno kladivo, sta si med delom metala preko doline s hriba na hrib.