Deset let je minilo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Naša je Koroška Deset let je minilo
Lojze Grozde
Fantje, na kongres
Viri: Izvir 18, 1938–1939, stran 25; v: Lojze Grozde, Pesmi in proza, zbral in uredil Anton Štrukelj, Družina, Ljubljana 2011, stran 215, (COBISS).
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Deset let je minilo, odkar so bile slovenske katoliške mladinske organizacije razpuščene in je bila slovenska katoliška mladina prisiljena prenehati s svojim delom, zapustiti svoje telovadnice in odstopiti svoje telovadno orodje, ki ga je s tolikim trudom nakupila, državi in liberalnim telovadnim organizacijam.

Zaplenili so naše orodje in uničili našo orlovsko organizacijo, nas pa niso zatrli in nas ne bodo nikdar. Po desetih letih prisiljenega molčanja in nedela so se letos tisoči slovenske mladine zgrnili v Ljubljano, kjer so pokazali, da slovenska katoliška mladina še živi. Tam na »Stadionu« so ti tisoči javno izpovedali vpričo kneza Pavla in drugih odličnikov, bratov iz Amerike, svojih prijateljev iz Francije, Čehoslovaške, Belgije in Poljske svojo zvestobo papežu, kralju in svojemu narodnemu voditelju. Temu taboru so sledili še drugi širom lepe slovenske domovine. Vsi so bili en sam veličasten dih slovenskega naroda, en sam odločen izraz njegove volje. Na taborih je povedal slovenski narod, kakšen je, čigav je in kaj hoče.