Blagonič

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Škrat čuva denar Blagonič
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Škarifič je odpeljal deklico
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


KDOR HOČE IMETI VEEIKO DENARJA, MORA, KO SE PIŠČETA VALIJO, ZBRATI MED NJIMI ČRNEGA PETELINA IN GA POD MERNIKOM VALITI SEDEM LET. KONEC SEDMIH LET MU BO PETELIN ZVALIL JAJCE IN IZ TEGA JAJCA SE BO ZVALILO BITJE, KI MU PRAVIJO BLAGONIČ. BLAGONIČ MORA BITI VEDNO SPRAVLJEN NA SKRITEM MESTU IN MORA BITI DOBRO REJEN. ČE BO SIT IN ZADOVOLJEN, BO PRINAŠAL GOSPODARJU TOLIKO DENARJA, KOLIKOR GA BO NJEGOV GOSPODAR POTREBOVAL. ČE PA SE MU BO GOSPODAR ZAMERIL, NE BO VEČ SREČE PRI HIŠI.

ZGODILO SE JE, DA JE GOSPODAR SKUHAL BLAGONIČU BOB IN ŠE TA JE BIL TRD, MEDTEM KO JE SEBI PRIPRAVIL KLOBASE. BLAGONIČ SE JE RAZJEZIL. ŠEL JE V ŠTALO, OBESIL NAJLEPŠEGA VOLA NA VRATA ZA REP IN ZAČEL TEKATI OKOLI HIŠE KRIČEČ:"BOB TRD, BREZEC, OBEŠEN ZA REP." IN NIKOLI VEČ NI BILO SREČE PRI HIŠI.

Mernik – posoda v kateri so merili žito

Štala - hlev

brezec - progast vol