Šoštanj - Pusti grad

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Frauenburg - Tabor Šoštanj - Pusti grad
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Katzenstein
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. O pustem gradu in o jezeru[uredi]

V Šaleški dolini je bilo nekoč jezero. Pusti grad pa je služil kot svetilni stolp; čolnarjem, ki so se ponoči nahajali na vodi, je kazal rešilno pot.

2. Dekle v Pustem gradu pri Šoštanju[uredi]

Neko dekle je šlo na božič iz službe domov. Pride do Pustega gradu, vidi odprta vrata in vstopi, da bi si ogledala njegovo notranjost. Čim vstopi, se vrata zapro in dekle zapazi pred seboj moža, stoječega poleg treh sodov zlatnikov. Poslej je morala ostati v gradu celo leto; tisti mož ji je preskrboval hrano, ona pa mu je pospravljala in prejemala redno mesečno plačo. Ko je minilo leto dni,

Popotnik se je graščaku maščeval s tem, da mu je zažgal kozolec. To je bil silen požar, ki se je ljudem vtisnil v spomin skoraj tako ko istodobni požar božjepotne cerkve na Gori Oljki.