Zmaj v Peci

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zmaj v peci
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Zmaj v Peci

Na Peci je velika, čudno globoka jama, ki se ji ne vidi na dno. Pravijo ji Huda luknja. Na gori je živeI pred mnogimi leti strašen razbojnik. Dolgo ga je že lovila roka pravice, pa zaman. Nazadnje so ga vendarle zalotili spečega in dovedli pred sodnijo. Tu so ga obsodili na smrt. Rekli so mu pa, da mu je na izbiro, ali hoče pod vislice, da mu zadrgnejo zanko okrog vratu, ali pa da gre v Hudo luknjo. Če pride živ nazaj, mu pustijo življenje. Hitro se je odločil za Hudo luknjo. Po vrvi so ga spustili na dno. V rokah je držal tanek konopec, ki je imel na koncu privezan zvonček. Dejali so mu, če mu bo slaba predla, naj potegne za vrv, nakar ga bodo hitro potegnili kvišku. Prišedši na dno, opazi, da je v velikem hodniku, ki se ves lesketa v dragih kamnih in drugih dragocenostih. Šel je po hodniku naprej, kar začuje strašno rjovenje in mu prilomasti nasproti grozen zmaj. Ropar hitro pozvoni. Baš o pravem času so ga še potegnili kvišku, da ga zmaj ni raztrgal. Ko je bil spet zgoraj, so mu pustili življenje in ga oprostili.


Koroška pripovedka, zapisal Vinko Möderndorfer