Zakon veljaven za vojvodino Kranjsko, o varstvu planik in kraljeve rože

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Zakon veljaven za vojvodino Kranjsko, o varstvu planik in kraljeve rože.
Izdano: Planinski vestnik 25. marec 1898, leto 4, štev. 3, str. 41
Viri: dLib 1
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

§ 1. Izkopavanje in izruvanje planik (Gnaphalium Leontopodium) in kraljeve rože (Daphne Blagavana) s koreninami, kakor tudi prodajanje takih rastlin s koreninami je prepovedano.

§ 2. Izvzeti so samo slučaji, ako se nabirati rastlini v znanstvene svrhe. Imeti pa mora nabiralec v to dovoljenje dotičnega političnega okrajnega oblastva.

§ 3. Na planike in kraljeve rože, vzgojene na vrtovih, se ta zakon ne razteza. Lastnik takih rastlin se mora izkazati s potrdilom občine, v koji se ti rastlini umetno vzgajati.

§ 4. Prestopek predpisa § 1. kaznuje se od političnih oblastev z denarno globo od 1 do 10 gld., v ponovljenem slučaju do 25 gld.

Tudi se dotičniku odvzamejo rastline. Denarna globa pripada ubožnemu zakladu one občine, v kateri se je dotičnik prijel. Ako je denarna globa neiztirljiva, se odmeri primeren zapor.

§ 5. C. kr. žandarmerija, kakor tud v varstvo poljedelstva in gojzdarstva nameščeno nadzorovalno osebje ima dolžnost, vsak opažen prestopek tega zakona naznaniti županu, oziroma politični oblasti.

§ 6. Mojima ministroma za poljedelstvo in za notranje stvari je naročeno zvršiti ta zakon. — Pri glasovanju so predlog soglasno vzprejeli.