Zakon v varstvo planik in kraljeve rože po Kranjskih planinah

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Zakon v varstvo planik in kraljeve rože po Kranjskih planinah
Izdano: Planinski vestnik 25. marec 1898, leto 4, štev. 3, str. 41
Viri: dLib 1
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

V deseti seji kranjskega deželnega zbora dne 15. februarja je poročal poslanec Lenarčič v imenu deželnega odbora o tem predlogu:

Visoki deželni zbor!

Slovensko planinsko društvo je podalo deželnemu odboru obširno poročilo o svojih opazovanjih, po katerih se more soditi, da preti najkrasnejši cvetki naših planin, to je planiki, sčasoma popolno izmrtje, ker dobička željni domačini in tudi tujci pohajajo naše planine, da nabero po cele koše planik, večinoma seveda s koreninami, katere potem za drag denar letoviščnikom in raznim društvom prodajajo.

Na Črni Prsti v Bohinju, kjer je pravi vrt za planike, ima nek tujec iz Goriškega vsako leto bogat plen, ker na tisočo planik s koreninami izruje in te potem zasaja v navlašč za to prirejeni vrt in razpečava v Gorico in na Laško. Na Rodici v Bohinju jih nekdo nabira in prodaja sicer po slepi ceni, ker zahteva za šopek, v katerem je nad 200 cvetk, le 10 kr.

Če se bo pustilo vse to še nadalje, tedaj se pač sme trditi, da sčasoma o planikah na Kranjskem ne bo niti govora več.

Odbor Slovenskega planinskega društva je mnenja, da bi se tej nevarnosti vsaj nekoliko izognilo, če bi poseben zakon vzel v varstvo te cvetke naših planin.

Na Kranjskem se nahaja dalje, in sicer v Polhovgraških dolomitih še neka druga redka cvetka, ki je istotako v ne varnosti, da se sčasoma popolnoma uniči. Ta cvetka je „kraljeva roža" (Daphne Blagayana) in se razun v Bosni edino le v navedenem pogorju nahaja. Cele košarice teh cvetk romajo v Ljubljano in vrtnarji ž njimi precejšno kupčijo delajo. Tudi ta kras naše zemlje je vreden, da ga ščiti poseben zakon.

Zakon za varstvo planik ima dežela Goriška in prav letos predložil je tudi štajerski deželni odbor enak zakon štajerskemu deželnemu zboru. Bati se je namreč, ker se na Štajerskem potem ne bo več moglo tako očitno trgati planik, da se bodo iz Kranjskega tjekaj eksportirale.

Zato smatra deželni odbor, da je umestno in potrebno, v varstvo planik in kraljevih rož izdati poseben zakon, ter predlaga:

Visoki deželni zbor izvoli skleniti:

1. Priloženi načrt zakona se odobri.

2. Deželnemu odboru se naroča, da izposluje temu načrtu zakona Najvišje odobrenje.

Od deželnega odbora kranjskega.
V Ljubljani dne 29. januvarija 1898.