Zakleti modras

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakleti modras
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Zakleti modras

Mnogo let je minilo od takrat, ko je Štefletova izpod Studora nesla južino v Zagrac. V Vaboru ji je prilezel nasproti velik modras in je spregovoril: "Ko boš prišla nazaj, prinesi s seboj tri leskove šibice in eno leto morajo biti stare. Ti me z vsako šibico trikrat usekaj, jaz se ti bom pa vsakokrat približal. In nikar se ne ustraši, če me hočeš rešiti." Deklič je res ubogal in nazaj grede utrgal tri leskove šibe. V Vaboru jo je že čakal modras. Štefletova ga je udarila prvič, vdrugič in tretjič. Modras je zmeraj bolj lezel proti nji in kar vzpenjati se je pričel po nji gori. Deklica se ga je ustrašila in zbežala. Modras se je splazil v grmovje in je ves obupan govoril: "Lahko bi me rešila, če bi tako cagava ne bila. Zdaj pa še ni tista jelka pognala, da bi se iz nje zibelka ravnala, pa tisti otrok se še ni rodil, ki bo mene zakletve rešil."


Srednja vas v Bohinju, v narečju povedala Marija Cvetek, zapisal Tine Logar, priredila Kristina Brenkova