Zakaj so številna čistilna sredstva nevarna

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Zakaj so številna čistilna sredstva nevarna?)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtZakaj so številna čistilna sredstva nevarna? Številna čistilna sredstva izdelujejo iz strupenih snovi in že pri njihovi izdelavi onesnažujejo okolje. Pogosto so v njih snovi, imenovane fosfati. Ti gredo po čiščenju, pomivanju oziroma pranju skupaj z odpadno vodo v kanalizacija in nato v reke in morje. Fosfati so odlična hrana za nekatere vrste preprostih rastlin, vodnih alg. Več ko porabimo pralnih sredstev, ki vsebujejo fosfate, več hrane imajo alge. Zaradi obilice hrane se alge zelo razmnožujejo, porabijo skoraj ves kisik, ki je v vodi, taka da ga za druga živa bitja v vadi ne ostane več dovolj in odmirajo. Zato bi marali uporabljati le čistilna sredstva, v katerih ni fosfatov. Še bolje pa je, če jih nadomestimo z naravnimi sredstvi kot so vroča voda, milo, kis, pralna soda...

In kaj bomo storili mi?[uredi]

Preverili. bomo, če vse pipe in kotlički na stranišču dobro tesnijo, da nam z vodo ne bodo »uhajali cekini«. Ne bomo se prepogosto kopali, prhanje je bolj varčno. Zaprli bomo pipo, ko si bomo umivali zobe. Za pomivanje in pranje bomo porabili čim manj pralnih in pomivalnih sredstev, oziroma le tista, ki so okolju prijazna.