Zakaj lastovice jeseni odlete in spomladi zopet prilete?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj je lastovica sveta ptica? Zakaj lastovice jeseni odlete in spomladi zopet prilete?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj kukavica ne dela gnezda?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Pred davnim časom so živele lastovice samo v Egiptu ob reki Nilu in dalje v notranji vroči Afriki. Toda prigodi se, da nastane velika suša. Reke, jezera in potoki, vse je usehnilo, in vzpričo tega je izginil mrčes in ptičke so trpele veliko lakoto. V tej veliki sili sklenejo ptice oditi iz drage svoje domovine in se napotiti proti severu, kjer so videle modro-jasno nebo in prirodo v svojem prelepem pomladnem cvetji.

Prišedši v severne kraje, najdejo mrčesa dovolj; prijetni kraji se jim priljubijo kakor domači. Ondu si delajo gnezdeca, valé jajčeca in goje mladiče. Toda na jesen, ko imajo že mladiči krepke prsi in peruti, obide stare ptiče želja po domovini; zažele si zopet videti domače kraje, ondu umreti in počivati pri svojih starih roditeljih. Tako je bilo sklenjeno, in stari in mladi ptiči se vzdignejo, in odlete proti jugu. Stari so onda pomrli, in mladiči so jih pokopali.

A spomladi se zopet v srcih mladičev vzbudi želja po domovini, kjer so jih stari ptiči izvalili in odgojili. Odlete tedaj zopet v severne znane kraje, kjer gnezde, vale in goje mladiče svoje. Na jesen se pomnijo svojih dragih roditeljev, pokopanih v daljni zemlji, in se zopet odpravijo s svojimi mladiči na jug. Stari so ondu zopet pomrli in bili pokopani, a mladi zarod se je spomladi vrnil na sever. Tako letajo od severa na jug in od juga na sever — od grobov svojih ljubljencev do svoje zibeli do groba. Tukaj na severu gnezdé, a doli na jugu počivajo še dandanes.