Zakaj je sraka belo in črno pisana?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj je vran črn? Zakaj je sraka belo in črno pisana?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj se imenuje stržek tudi »kraljiček«?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko je Jezus potoval še po zemlji, preoblečen v berača, da bi spoznaval ljudi, prišel je k kmetici, ki je pekla. Jezus jo naprosi nekoliko kruha. »Ljubi mož, sedaj ga baš nimam,« odgovori kmetica, »ker se testo šele kvasi, pridi pozneje, spečem ti hlebček.« Jezus se tako razveseli nežnega čustva kmečke žene; na tihem blagoslovi testi, in hlebi zelo narastejo. Največji je bil tisti, katerega je kmetica namenila Gospodu, dasi je bilo prej testo najmanjše. Za nekoliko časa pride Jezus zopet k kmetici pred vrata in jo naprosi obetanega kruha. Kmetica pomoli glavo skozi vrata in zakriči zmerjaje: »Ne dam ničesar, kruh je prevelik, sama ga snem!« Ker je bila tako lakomna in je prelomila besedo, razsrdil se je Gospod in jo je kaznoval. Izpremenil jo je v belo srako, katera se je na pol umazala s sajami, ko je zletela skozi dimnik. Taka še vedno leta po drevji; zmirom je še lakomna, niti zmerjanja se ni še odvadila.