Zakaj je lišček pisan?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj ima krivokljun kriv kljun? Zakaj je lišček pisan?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj je vran črn?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko je ljubi Bog ptičice ustvarjal, dal jim je noge, da morejo skakati, peruti, da morejo letati in kljunček, da morejo zobati. Ko so bile že vse ptičice ustvarjene, zbrale so se okolo njega, in Bog je vzel veliko skrinjico z raznoličnimi barvami ter je vsaki ptičici pobarval perje. Golob pride na vrsto in dobi višjevkast vrat in rdečkaste peruti, z dvema črnima pasoma povprek; kanarčku je dal Bog lepo rumeno perje in pastiričico je pobarval s sivo, pepelasto barvo ter ji dal na perutnici po dvakrat bel pas. Vsaka ptičica je dobila lepo pisano perje, kakeršno ji najbolj pristoji. Samo jeden ptiček je ostal, ker se ni hotel siliti med toliko množico in je ostal nekoliko bolj zadi; ta ptiček je bil lišček. Naposled pride tudi on k stvarniku svojemu, ali Bog nima več barv; vse skledice so že prazne. Ubogi lišček se bridko razjoka, ker nima tako lepo pisanega perja kakor druge ptičice. Bogu se to milo stori, zato mu reče: »Utolaži se! V vsaki skledici je še ostalo nekaj barve, to barvo poberem s čopičem in pobarvam tudi tvoje perje.« Bog stori kakor je rekel, in pobarva liščkovo perje nekoliko rdeče, nekoliko rumeno, nekoliko črno in tudi nekoliko zeleno. Iz vsake skledice pobere nekoliko barve, in tako ima lišček med vsemi ptičicami najlepšo, pravo svatovsko obleko. Čelo in grlo dobi rdeče kakor škrlat. Teme in tilnik črn in svetel kakor žamet, hrbet rjavkast, trebuh belkast, peruti rumeno pasaste in črn rep. To je liščku zelo ugajalo in zahvalil je ljubega Boga, da ga je ustvaril tako lepega.