Zakaj imajo srčki srčasto podobo?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj raso šmarnice v gozdu? Zakaj imajo srčki srčasto podobo?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj ima materina dušica to ime?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko je prebil Vzveličar večer pred svojim trpljenjem in smrtjo svojo z učenci zadnje bridke ure, ko mu je stopilo vse grozno trpljenje pred dušo, da je bila žalostna od smrti, tedaj je zapustil učence in odšel za lučaj dalje na vrt Getzemani. Ondu pade na obraz in moli. In visoke oljke s skrivnostno šumele v svojih vejah ter pripogibale svoje vrhe k zemlji; cvetice in grmi okolo njega, vse je šepetalo in puhtelo iz sebe vonjavo gospodu v dar.

Jedno izmed cvetic pa je Vzveličar pri molivi nevedé strl; njene vejice so se pritisnile njegovih svetih prsij in počivali ne njega srci, topečem se od žalosti.

In ko je bil Vzveličar v smrtnih težavah ter je bil njegov znoj kakor kaplje krvi, ki so tekle na tla, tedaj je razsvetlila nebeška svetloba sveti kraj in prikazal se je angelj z nebes, ki ga je okrepčal. Ko ugleda Jezus strto cvetico, vzdigne jo k sebi in ji reče: »Ker si trpela z božjim Sinom, ker so te porosile njega solze in so počivala na njegovem srci, imela bodeš v večen spomin na to uro odslej cvetke v podobi čistega srca s solzo v sredi.«

Od tedaj ima ta nežna cvetica podobo visečega srca,napolnjenega s solzami.