Zakaj ima sv. Gregorij grlico?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj se na dan sv. Martina jedo gosi? Zakaj ima sv. Gregorij grlico?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj se bliska?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Začetnik veličastnega cerkvenega petja je sveti papež Gregorij Veliki. Ta papež je večkrat premišljal, kako bi cerkveno petje tako uredil po vzgledu kralja Davida, da bi s svojo milobo in resnobo pomagalo kristjane vzbujati k pobožni molitvi. Ko nekoč ponoči zopet premišlja o cerkvenem petji, prikaže se mu v spanji častita gospa, vsa v nebeški svetlobi; ta gospa pa je bila podoba svete cerkve, izvoljene neveste Kristusove. Okolo sijajne in častite prikazni je bilo zbrano vse polno njenih ljubeznivih otročičev, ki so bili lepi kakor sami angeljci nebeški. Kolikor veselje je prevzelo sv. Gregorija, ko je začela vzorna gospa, spremljana po angeljskih otročičih, prepevati prelepe in srce pretresujoče nebeške pesmi!

Sv. oče je v sanjah molil in prosil Boga, naj mu razbistri posluh in utrdi spomin, da bi prelepe nebeške napeve tudi še pomnil zjutraj, ko se vzbudi. Drugo jutro je sv. papež začel z notami zapisavati svete napeve, ki so mu še milo zveneli po ušesih. Zajedno pa je priletela grlica in pela tiste pesmi, katere je sv. oče slišal ponoči; tako lepo in tako zvesto jih je posnemala, da ji sv. Gregorij lahko vse natanko popisal in zaznamenoval. Zato še sedaj sv. Gregorija slikajo z grlico na rameni.

Dr. Jožef Pajek