Zakaj čez Dravo ni volkov

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Volčji pastir bo povedal, kam je izginil grad Zakaj čez Dravo ni volkov
Matija Valjavec
Volčji, nato ptičji pastir
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtŽivel je ubog popotnik, ki je že dolgo potoval po nekem gozdu. Gre in nenadoma zagleda, kako je neki berač šel z množico volkov. Ti volkovi pa so bili zelo lačni ter hočejo popotnika raztrgati. Zdaj se je berač samo obrnil s svojo gorjačo in volki so bili spet vsi složni.

Popotnik gre k beraču in ga prosi, da bi mu dal kaj jesti. Berač pa mu odgovori:

»Če hočeš, dam tebe volkovom za hrano.«

Popotnik pa začne berača zmerjati in ga spraševati, kdo je, da so mu pokorni vsi volkovi. Berač mu pove, da je volčji pastir. Na to reče popotnik:

»Vsi volčji pastirji so čarovniki, in tudi ti si eden takšnih.«

Berač je tedaj rekel: »Volkovi, šavs!« in so popotnika zgrabili in raztrgali. Ko je berač to storil, in ko so volkovi popotnika že pojedli, je svoje krdelo gnal dalje.

Zato ljudje pravijo, da jih vodi iz enega gozda v drugega. Tako jih je dal prepeljati čez Dravo v Zagorje. Zato na oni strani Drave ni več volkov, razen tedaj, če pride kateri po ledu čez.

Drugi pravijo, da jih je odvedel čez samo zato, ker neki lovec ni dovolil drugemu hoditi na lov, pa mu je rekel:

»Čakaj, bos tudi ti zastonj hodil na lov. Ti bom vse volkove, od katerih kož imaš veliko korist, odpeljal; ter vse zajce in vse jelene.«

Tako mu jih je odpeljal čez Dravo in še dandanašnji na drugi strani Drave ni volkov.