Za vsak strel en zajec več

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Deseti brat Za vsak strel en zajec več
Lojze Zupanc
Slovarček manj znanih besed
Spisano: Marta Čebulj
Viri: Zupanc, Lojze (1959). Palček v čedri. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS). 
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Na pustni torek ne sme v Zadrečki dolini noben lovec v lov. Tega pa ni vedel gorogranski knez, ki je šel ta dan streljat zajce. Na lovu pa se mu je pripetilo tole:
Pritekel je zajček, knez pa — pok! — je sprožil puško. A namesto da bi zajec padel, se je usedel na zadnje noge, napravil možička ter mu s prednjimi šapicami pomahal v pozdrav.
Knez je debelo gledal, drugič nabasal puško in — pumf! — jo je sprožil v zajca. A zajec ni padel, pač pa se je zraven njega — kakor da bi zrasel iz zemlje — usedel drugi zajec, naredil možička ter lovcu pomahal s prednjimi šapicami v pozdrav.
Knez je še bolj debelo gledal, tretjič nabil puško in bumf! — je ustrelil proti zajcema. Ta dva pa nista padla, ampak se je zraven njiju — kakor da bi zrasel iz zemlje usedel tretji zajec, naredil možička ter s prednjimi šapicami pomahal lovcu v pozdrav.
Tako je knez streljal in streljal, dokler ni porabil vseh nabojev. Takrat pa je na frati sedelo že toliko zajcev, da jih knez še ni videl toliko ne prej ne poslej.
Potegnil je veter in zajci so izginili, knez pa se je s prazno lovsko torbo in z dolgim nosom vrnil domov.
Ko je doma povedal, kaj je doživel na lovu, so se mu valpti in hlapci, pastirji in dekle ter vsi Zadrečani smejali in dejali:
»Na pustni torek se nobena krogla ne prime zajčjega kožuščka. Ta dan pase zajce sam norčavi Kurent, ki rad ponagaja vsem ljudem pa tudi lovcem!«