Pojdi na vsebino

Wikivir:Urejanje strani

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti

Urejanje strani je dokaj enostavno. Paziti je treba le na nekaj pomanjkljivosti celotnega Wikivira.

Najosnovnejša značilnost Wikivira je uredite stran. Ta povezava omogoča, da lahko vsakdo uredi stran, ki si jo ogleduje.

V Wikiviru lahko strani, vključno s to, ki jo ravnokar prebiraš, ureja vsakdo. Preprost klik na povezavo uredi na vrhu strani (izjema so zaščitene strani) odpre urejevalni vmesnik. Čeprav prijavo svetujemo vsakemu rednemu urejevalcu Wikivira, tudi ta ni potrebna za urejanje strani.

Kratek pregled[uredi]

Pri oblikovanju besedil moramo biti pozorni na enotno slogovno ureditev besedila. Pomagamo si lahko z več orodji. Preden stran shranimo, je v navadi, da v polju za povzetek urejanja na kratko opišemo naše spremembe. Polje se nahaja med modrim poljem z posebnimi znaki in gumbi za shranjevanje. Izbramo lahko tudi med možnostmi manjše urejanje in opazuj članek.

Možnost manjše urejanje izberemo, če smo, kot pove že ime, v članku naredili manjšo spremembo (npr. popravek slovnice), možnost opazuj članek, pa če želimo v spisku nadzorov opazovati, ali je kdo uredil priljubljene strani. Slednja možnost je omogočena šele po prijavi.

Oblikovanje člankov v Wikiviru je drugačno od navadnega besedilnega urejevalnika. Wikivir uporablja urejevalnik, ki deluje po načelu dobiš, kar misliš in ne dobiš, kar vidiš. Skladnji jezik, ki ga uporablja Wikivir je znan kot Wikitext (slovensko Wikibesedilo) ali Wiki-markup. Wikibesedila omogočajo bolj človeško urejanje Wikijev od navadnih spletnih strani, ki uporabljajo HTML.

Osnove[uredi]

Največkrat uporabljamo oznake za krepko in ležeče besedilo. Dosežemo jih z uporabo več opuščajev ('):

Skladnja Prikaz

''ležeče''

ležeče

'''krepko besedilo'''

krepko besedilo

Poglavja[uredi]

Uporaba poglavij in podpoglavij je preprost način organiziranja besedil. Poglavja ustvarimo tako:

Skladnja Prikaz

== Poglavje ==

=== Podpoglavje ===

Poglavje

Podpoglavje

Če ima članek štiri ali več poglavij, se avtomatično prikaže kazalo vsebine s številčenjem. Za preprečitev prikaza kazala vsebine lahko uporabimo __NOTOC__, če ga želimo postaviti na točno določeno mesto, tam uporabimo __TOC__, oz. ga poljubno oblikujemo (rimske številke, neoštevilčena poglavja, itd.) - glej dokumentacijo.

S kodo __NOEDITSECTION__ preprečimo prikaz gumba [uredi] za vsako poglavje.

Kategorije[uredi]

Na konec besedil vedno dodamo kategorije. Za njihovo dodajanje napišemo [[Kategorija:]] in dodamo ustrezno ime kategorije med dvopičjem in oglatima oklepajema. V katero kategorijo spada nek članek pa si lahko prebereš na strani o kategorizaciji.

Slike[uredi]

Primer dodajanja slike, na kateri je F. Prešerna

Primer: [[Slika:France_Prešeren-foto1.jpg|thumb|right|100px|Primer dodajanja slike, na kateri je portret F. Prešerna]] se prikaže kot slika na desni.

Če želimo narediti povezavo na večpredstavnostno datoteko skladnjo [[Slika: nadomestimo z [[Datoteka:, namesto opisa in drugih sledečih argumentov pa dodamo besedilo, ki naj se pokaže]]

Primer: [[Datoteka:Larch.jpg|slika macesna]] se prikaže kot povezava slika macesna.

Opombe[uredi]

Opombe v besedilu, ki so v prikazanem članku postavljene na skupnem mestu, največkrat na koncu, se vnašajo z naslednjo sintakso: Sklicevanje na opombo
<ref> Besedilo opombe, vključno s povezavami </ref>

Opombe se pojavijo, kjer postavimo naslednje:
<references/>