Veliki knez Sergej — berač

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Veliki knez Sergej — berač.
Anonimno
Izdano: Domoljub 18. februar 1892 (5/4), 42
Viri: dLib 4
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Ljudomili vladarji se večkrat preoblačijo ter nepoznani hodijo med ljudstvo, da od blizu in osobno natanko spoznavajo prave razmere. Tako dela tudi moskovski poveljnik veliki knez Sergej vzlasti v sedanji hudi lakoti na Ruskem. Nedavno je šel napravljen kot navaden berač v neko pekovsko prodajalnico, o kateri je zvedel, da prodajajo ondi slab kruh za predrago ceno. Veliki knez ogrnen v strgani plašč ponižno prosi peka, naj mu dá kruha za dve kopejke (poldrugi krajcar), ker nima več denarja. Pek zavpije nad njim, da kruha ni manj na prodaj, kakor funt. Berač je le še prosil ter trdil, da ima pravico zahtevati kruha za toliko denarja, kolikor ga ima. Pek zagrozi nad njim, da naj se spravi iz prodajalnice, sicer da ga bo sam vrgel na cesto. Ker berač le ni nehal prositi, pošlje pek po stražnike. Ti zgrabijo berača, tirajo ga pred vrata in ga vržejo na tla, da bi ga zvezali in vlekli v zapor. Berač pa vrže narejeno brado z obraza in odgrne vrhni plašč. Sedaj se pokaže lepa obleka, na kateri stražniki spoznajo velikega kneza Sergeja, svojega mestnega poveljnika. Stražniki so zbežali, peka pa so pozneje vtaknili v ječo in zaprli mu prodajalnico, kar se je zgodilo tudi z nekaterimi druzimi trgovci, pri katerih je preiskava pokazala, da prodajajo slabo blago ali zahtevajo previsoke nepostavne cene. — Lepa je ljubezen in skrb do ubogih ne samo pri ljudeh, marveč tudi pred Bogom.