V kraljestvu trobentic

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
V kraljestvu Trobentic
Olga Gutman
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Daleč za devetimi gorami in za devetimi vodami je bilo kraljestvo Trobentic. V njem so živeli ljudje Trobentice. Nosili so rumena oblačila, kot so rumeni cvetovi trobentic, in rumene klobuke z nazobčanimi robovi, kot so cvetovi trobentic. Še dimniki na strehah vaških hiš in cerkveni stolp so imeli obliko cveta trobentic. Vse v tej deželi je bilo podobno trobenticam. Ime vsakega prebivalca v kraljestvu se je začelo s T in končalo za .V tej deželi je bil tudi grad rumen kot trobentica. Bil je iz čistega zlata. Na grajskem stolpu je noč in dan stal čuvaj. V rokah je držal veliko rumeno trobento, da je lahko takoj zatrobil, če se je kdo bližal gradu. Deželi pa je vladala kraljica Trobentica. Lase je imela rumene, kot so rumene trobentice, in obleko iz čiste rumene svile v obliki cveta trobentice. Ljudje v deželi Trobentic so živeli srečno in mirno. Obdelovali so svoja polja in vrtove in pomagali drug drugemu. Nekega dne pa je bilo konec njihovega miru. V kraljestvo Trobentic je prihrumel hudoben in strašen zmaj Trobentožer. Začel je žreti in uničevati deželo Trobentic od vrha do tal, od gradu proti najbolj borni koči. Ljudje so bežali pred njim na vse štiri strani sveta, kajti kogar je ujel, je požrl. Dobra vila je opazovala to nesrečo in ljudje so se ji zasmilili. Da bi jih rešila pred požrešnim Trobentožerom, jih je, kar jih je še ostalo, spremenila v trobentice. Trobentožer pa je žrl, dokler je kaj bilo. Ker se je preveč najedel, mu je počil trebuh in je poginil. Z njim je izginila tudi dežela trobentic. Ne najdeš je več, četudi bi jo iskal s čarobno palico. Vsako pomlad pa na naših travnikih zacvetijo šopi rumenih trobentic, v spomin na ljudi Trobentice.