V Rožu

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Paberki iz Roža
V Rožu
Ivan Albreht
Spisano: Sanja Balažic in Sanja Raščan
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Tu borov gozdiček, tam bukev, spet breza, med drevjem pa vztrajni bršljan se razpreza in znamenje moli v zamišljeni senci — Ovenčala rada bi misel te z venci, ljubezni ti moje zasanjani cilj.

Če drug te ne ljubi, pa sveta Marija, šent Jakob, šent Janž — kjer te Drava ovija, za stražo je dana pobožna Šmarjeta, v zelenje mecesnov, smrek, bukev odeta, in dolga še vrsta svetnikov z nebes.

Kaj v olšju šepeče, kaj v Selah žaluje? Povodnji mož, revček, pregnan je na tuje in žalik žene so na gore zbežale, ko so po polju ti tolpe divjale, ubogi trpin, težko skušani Rož.

A zdaj je že dan in ljubezen razlita, po polju je klasje, — mak, roža rdita in pesem se s cest in iz hišic razlega. Vsi božji patroni, varujte nas zlega in večne svobode prižgite nam kres.