V Črnem potoku mož oženil dujačeso

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Gorni mož se meče z medvedom V Črnem potoku mož oženil dujačeso
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Žalk žene
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


BIL JE MOŽ BREZ ŽENE, KER ONA MU JE BILA UMRLA IN DELAL JE V ČRNEM POTOKU NA PLANINI KOT PLANŠAR. LEPEGA DNE, KO JE PRIŠEL NAZAJ, JE BILO VSE ČISTO IN CELO SIR JE BIL ŽE ZUNAJ PRIPRAVLJEN. MISLIL JE, DA JE KDO PRIŠEL OD DOMA, AMPAK KJE JE TISTI, KI JE VSE LEPO OČISTIL IN PRIPRAVIL SIR? NIKOGAR NI BILO NIKJER. PRAV TAKRAT JE MORAL ITI KRAVE ISKAT IN JIH PRIGNAT V HLEV, TAKO DA NI IMEL ČASA, DA BL ŠEL DOMOV VPRAŠAT, KDO NAJ BI TO BIL. NASLEDNJI DAN JE ŠEL SPET KRAVE PAST IN KO JE PRIŠEL NAZAJ, JE BILO SPET VSE LEPO UREJENO.

"HA," JE REKEL, "ZDAJ GREM PRAV DOMOV, DA VIDIM, KDO JE TISTI, KI SE SKRIVA ALI MI PRIHAJA DELAT!" PRIŠEL JE DOMOV, NIHČE NI VEDEL, KDO NAJ BI HODIL NA PLANINO: PRAVZAPRAV NIHČE NI ŠEL TJA. POTEM JE MOŽ - KER SE JE BAL - ŠEL H DUHOVNIKU IN MU JE POVEDAL, KAJ SE MU JE ZGODILO. TISTI DUHOVNIK TOREJ, JE REKEL: "K TEBI PRIHAJA DUJAČESA, DIVJA ŽENA, KI IMA LASE DOL DO ZEMLJE. DAL TI BOM ŠTOLO, DA JO BOŠ LAHKO UJEL IN SE POTEM OŽENIL IN Z NJO IMEL OTROKE." VES ZADOVOLJEN JE MOŽ DOBIL ŠTOLO, ŠEL SPET NA PLANINO IN DRUGI DAN, KOT PO NAVADI, SPUSTIL ŽIVINO, AMPAK NI ŠEL PAST, JE SEDEL GORI NA PETRU V PLANINI. NAKAR JE PRIŠLA PRELEPA ŽENSKA S TAKIMI LASMI, DOLGIMI DO PET IN JIH JE VZDIGNILA IN SPLETALA V KITE, DA JIH NE BI IMELA DO TAL. POTEM JE REKEL: "HO, KAKO JE LEPA!" Ko JE VSE KONČALA, MU SKUHALA JED IN PRIPRAVILA FRIKO, SI JE SPET RAZPUSTILA LASE IN TAKRAT SE JE ON SPUSTIL DOL, DA BI JO UJEL S ŠTOLO. Ko JO JE PA UJEL, JI REČE: "SEDAJ SI MOJA!" "KAJ?" JE REKLA. "VSE MORE BITI, TO PA NE!" ON JE REKEL: "SEVEDA DA MORE BITI," JE REKEL, "SVETA ŠTOLA TO PRAVI." "DOBRO," JE REKLA, "OJME, JAZ BOM NAREDILA VSE, KAR HOČEŠ, AMPAK NE SMEŠ NIKOLI REČI ŠTRIJA, VIJA PATOLKA VIJA, ŠTRIJA, VIJA, PATOLKA VIJA NE SMEŠ NIKOLI REČI!" "SAJ TI NE BOM REKEL!" POTEM JE ŠEL IZ PLANINE NA DOM, JO OŽENIL IN S ČASOM STA IMELA TRI OTROKE. LEPEGA DNE JE ŠEL PAST ŽIVINO GOR NA SKRBINO IN GLEDAL PROTI DOMU: JE BILO VSE VSAJENO, AMPAK NJEGOVA ŽENA MU JE NJIVO POŽELA IN TAKRAT JE REKEL: "ŠTRIJA, VIJA, PATOLKA VIJA MI JE POŽELA NJIVO ŠE ZELENO," JE REKEL, "DOMOV MO¬RAM!" Ko JE PRIŠEL DOMOV, JE ONA ŽE POVEZALA CULO ZATO, KER JE ŽE VSE VEDELA. ON JE PO¬KLEKNIL JN REKEL: "ZAKAJ PA MI MORAŠ TO NAREDITI?" "IZREKEL SI PRAV TISTO, KAR SEM TI PRE¬POVEDALA." TOREJ JE REKEL: "VZEMI VSE OTROKE, DA JIH NE BOŠ MENI PREPUSTILA!" "NE," JE REKLA, "VSAK MORA IMETI PO ENEGA PA POL." POBRALA JE ENEGA, GA VZDIGNILA V ZRAK IN DALA MOŽU POLOVICO. SAJ ONA NI BILA PRAVI ČLOVEK, JE BILA DIVJE BITJE. "POL TI, POL JAZ, VSAK VSEGA POL!" ON PA JE TAKO JOKAL, DA NI VEČ ZDRŽAL. POTEM JE REKLA: "DAJEM TI ŠTRENO, KER IMAŠ OTROKE, NAVIJAJ JO STALNO!" TO JE POMENILO, DA BI LAHKO NAREDIL PRT, PLATNO. ON JE BIL ZELO ŽALOSTEN. KMALU POTEM JE PADLA TOČA IN JE UNIČILA VSE DRUGE NJIVE. ONA PA MU REČE: "MORAŠ SVOJO LETINO SPRAVITI ZATO, KER MORAŠ DATI SEME DRUGIM!" TOREJ JE SPRAVIL ZELENA SEMENA IN JIH POSUŠIL NA KAŠČI IN TO JE BILO ZA SEME. TEDAJ JE ONA ŠLA GOR V PLANJO IN POBEGNILA. GORI NA PESKEM VRHU JE VELIKA PLANINA IN TAKRAT SO MOŽJE TRAVO KOSILI. DIVJA ŽENA JIM REČE: "NAREDITE RIS NA TRAVI IN REŠITE ME!" TI SO PA REKLI: "KAJ ZDAJ, NE BOMO SE ZAPLETLI Z ENO Z DOLGIMI LASMI!" TAKRAT SO LJUDJE VEDELI, DA OBSTAJAJO ŽENSKE "BELE", "SRNJAKOVE". POTEM JE REKLA: "ČE NOČETE TEGA NAREDITI, NAJ NA PES¬KEM VRHU NIKOLI VEČ NE BO TRAVE, NAJ STALNO VETER PIHLJA!" POTEM SE JE SLIŠALO OD PESKEGA VRHANA PIČIMUNIH, KI JE DRUGA GORA NA ONI STRANI, KAKO JO JE DUJAK RAZTRGAL. ZDAJ JE ZGODBA KONČANA.

Črni potok - potok in planina jugozahodno od Bile

Škrbina, Planja, Peski vrh, Pičimunih - okoliški hribi

jed - polenta

friko - jed s krompirjem in s sirom

peter - ogrodje nad ognjiščem, namenjeno sušenju in prekajevanju, sestavljeno iz dveh vzporedno postav¬ljenih tramov, prek katerih so položene late

srnjakove - dujačese, imenovane tudi bele žene ali srnjakove po srnjaku