Uporabniški pogovor:Urša rangus~slwikisource

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search

Pozdrav,

na Wikivir ne sodijo enciklopedični vnosi, temveč izvorna besedila. Ti sodijo na Wikipedijo. Članek Saša Vegri bo zato izbrisan, kodo pa puščam spodaj, da jo preneseš na Wikipedijo. Ker so v besedilu tudi pesmi, jih ustrezno naslovi (vsaka na svojo stran in oblikuj s pomočjo čarovnika in popolnega pomočnika. Nakaj nasvetov je zbranih tudi v pozdravnem sporočilu. lp, --Smihael 08:39, 19. april 2009 (UTC)

==SAŠA VEGRI==

Ivo Svetina je v zbirki pesmi Tebi v tišino, pesnice Saše Vegri, zapisal: "Pesnik je najbolj pesnik prav tedaj, ko je tih, ko je brez vsakega zvoka, ko sede na prestol molka, kajti tedaj se ove, da je besed na tisoče, da ni nobena tista, ki bi bila edina in prava. Da, znova se pokaže, da je trpljenje tisto, ki spočne pesem. Beseda je samo zato, ker je tudi tišina." 
S temi besedami in vmesnimi odlomki, iz pesmi Saše vegri, kot je naprimer tale: "Tišina besed je tako morilsko glasna", nam želi Svetina pokazati, da je saša Vegri z zbirko pesmi Tebi v tišino, dosegla svoj vrhunec pesništva.

Njena prva pesniška zbirka Mesečni konj, ki je izšla leta 1958 pri Cankarjevi založbi upesnjuje svet potepanj, zemlje, živali. Svet je idealiziran.

Z vlogo matere in žene pa ta idealizacija sveta vedno bolj izginja, nadomesti pa jo svet neusmiljene realnosti, nesvobode, Svetina ga imenuje celo svet "enoličnih gospodinjskih opravkov, kuhinjska sopara, vonj žarke masti"...

Že iz samega posvetila, ki se glasi: "Mojim otrokom in vsem otrokom, ki so me vzgajali", je razvidno, da Saša Vegri s svojimi novimi pesmimi jasno odgovarja na vprašanja, ki jih srce zastavi umu, kot to lahko stori otrok. Pesmi Saše Vegri so torej direktne, prepričljive, izvirne in nenarejene. (Vegri, 2001)

Dokaz tega je zbirka pesmi To niso pesmi za otroke ali kako se dela otroke. V njej so zbrane pesmi, ki otrokom na duhovit a realen način predstavijo nekatere še danes zelo občutljive, t. i. tabu teme. 
Pesmi so namenjene otrokom, vsem, ki so otoke že naredili in tudi tistim, ki jih še bodo. 

Menim, da bi morali biti starši, vzgojitelji in sploh vsi odrasli Saši Vegri hvaležni, da je uspela na tako pristen in duhovit način pojasniti in predstaviti problemsko tematiko otrokom. Omenjena pesniška zbirka je po mojem mnenju lahko v veliko pomoč odraslim pri predstavljanju nekaterih tabu tem otrokom.

V uvodni besedi Saša Vegri razmišlja o tem, kaj so odrasli in kaj otroci. Spušča se v zelo delikaten položaj, ko ne idealizira nastanka otrok in direktno pove, da otrok ne prinese štorklja, ko posredno in neposredno omenja na eni strani razvajenost in na drugi zanemarjanje otrok. Zagotovo pa je eden boljših citatov iz uvodnega dela zbirke prav tale: "Namreč nikoli nisem videla, da bi pasja ali kozja mama in oče pes in oče kozel tepla svoje mladičke, velikokrat pa sem že videla, kako so mame in očetje prav grdo mlatili svoje otroke". (Vegri, 1983)

Pesnica je direktna, kar je odlično, a hkrati tvegano dejanje. Še ne tako dolgo nazaj bi jo najverjetneje cenzurirali. Zakaj? Ker govori resnico. 

Nekaj pesmi iz zbirke, ki so po mojem mnenju odlične, a za širšo javnost na žalost verjetno še vedno močno delikatne: 


* '''KDAJ IN ZAKAJ'''

Kdaj in zakaj tepejo odrasli otroke?
Odrasli tepejo takrat otroke, 
ko jim od glave 
in srca 
odnese roke.
Takrat brezglavo
brezsrčno dlan
kakšen deževen dan
sploh ne ve, 
kaj naj počne.
Kaj pa počne?
Takoj ko kje
kakšno živahno
betico uzre
ji eno primaže.
In zakaj to počne?
KER MISLIJO VSI,
DA JE DOBRO PRETEPATI
MAJHNE LJUDI.

Saša Vegri nam predstavi realnost takšno kot je, brez olepšav, pa vendar na nemoreč način. Sama menim, da tisti, ki se jim pesem ne zdi primerna, sami to počno in si z branjem pesmi ne želijo odpreti oči, zato raje rečejo, da pesem ni primerna za otroke in svoja dejanja ter slabo vest še zmeraj skrivajo za to izjavo. 

* '''NE BOM ODPIRAL UST'''

Ne bom odpiral ust,
ne bom gledal proč,
ves dan bom strmel,
vsem v oči,
ves dan bom molčal 
kot čok.
Samo ne mislite,
da ne bodo spet rekli:
JOJ, KAKŠEN OTROK!
Verjetno bi moral
biti brez ust,
brez oči,
brez nog,
neviden kot duh
in neslišen
kot ultra zvok.
JOJ, KAKŠEN OTROK!

Tipična izpoved otroka, z dejanji katerega, ali še huje z njim samim odrasli niso nikoli zadovoljni. Otrok bega, se išče, išče vse možne načine, da bi ugajal, a vendar se odrasli vedno zgražajo nad njim. Odlična pesem za tolažbo otrokom, ki doživljajo takšne stiske, saj jim pokaže, da je nekdo, ki jih vendarle vidi, sliši in razume.

* '''TAKRAT'''

Takrat, ko na steni
ura teče čisto razločno
in sedim v nekem kotu
obdan od sten,
še sam ne vem
kaj naj počnem.
Tak dan 
mi ne recite,
ko od nekod pridtvite,
da sem len,
da se pretegujem
in nič pametnega ne počnem.
Na tak dan
še sam ne vem,
kaj sem
in kaj naj
s sabo počnem.

Dovolj jasna pesem, ki jo, upam, odrasli lahko uporabijo in preko nje preverijo, ali ima njihov otrok danes tak dan, morda celo obdobje. Želela bi, da bi odrasli s pomočjo te pesmi prepoznali stisko svojih otrok.

* '''KADAR JE V SOBI TEMA'''

Kaj je, kadar je v sobi tema?
Kadar je v sobi tema
in sta v njej dva,
nobena čarovnica
nič ne šepeta.
Kaj pa?
To le očka in mama,
ko sta čisto sama
nekaj novega
si izmišljata.
Kaj pa šepeta?
To, kar slišiš,
res ni nobena 
čarovnica-kuhovnica,
to sta le očka in mama,
ki se mojčkata.

Odlična pesem za vse, ki ne vedo, kako bi se lotili teme o spolnosti. In tudi za vse tiste, ki so jih otroci že zalotoli med spolnim odnosom, pa so ubogi reveži mislili, da očka tepe mamo. Z delom pesmi "to kar slišiš, res ni nobena čarovnica-kuhovnica" lahko temu otroku pojasnimo, da šepet ne nastaja zaradi tega, ker bi očka tepel mamo s kuhovnico ampak zato, ker je mami lepo.


Po mojem mnenju resnično odlična in uporabna poezija za vse tiste ki ne vedo, pa tudi za tiste, ki vedo, kako se lotiti t. i. tabu tem.

* '''VIRI'''

***Vegri, S. (2001). Tebi v tišino. Ljubljana: Nova revija
***Vegri, S. (1983). To niso pesmi za otroke ali kako se dela otroke. Ljubljana: Mladinska knjiga

Vaš uporabniški račun bo preimenovan[uredi]

08:16, 20. marec 2015 (UTC)

Renamed[uredi]

11:28, 19. april 2015 (UTC)