Uporabniški pogovor:Supmblaz

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Odgovoril sem, vam na pogovorni strani projekta. Prosil, bi vas če poveste približno katera besedila (avtorji) bi prepisovali, da pripravim predlogo za sodelovanje in pred pripraljeno predolgo naslov. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 12:42, 6. januar 2008 (UTC)

Kette[uredi]

Pozdravljeni! Opazil, sem da ste mi pod uporabniški pogovor napisal že prvi prispevek. Hvala! Članek sem uredil pod naslovom Šivilja in škarjice. prosim oglejt e si ga — še posebej zeleno predlogo. Če boste kliknili na [pokaži informacije], se bodo pokazali podatki o besedilu (ali naj nastavim, da so pokazane takoj in jih lahko skrijemo, ali tako kot sedaj - niso prikazane, lahko jih prikažemo?). Prosil bi vas le, da namesto znakov "-", uporabljate »_«. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 14:00, 6. januar 2008 (UTC)

Za navedke v besedilih ali premi govor raje uporabite ležeče besedilo, zaradi berljivosti. To dosežete tako, da kliknete na gumb I (2 po vrsti v zgornji orodni vrstici). lp, --Miha (prispevki - pogovor) 14:03, 6. januar 2008 (UTC)
Kaj menite, ali je morda bolj primerna uporaba vezajev? Na vsak način pa se je potrebno izogniti navadnim narekovajem. --Miha (prispevki - pogovor) 14:22, 6. januar 2008 (UTC)

Pozdravljen,

Kettejevo avtorsko pravljico sem poslala, da pogledam, kako bo potekalo sodelovanje in kot testno besedilo. Verjetno bo potrebno na začetku veliko popravljanja, da avtomatiziramo sodelovanje, potem bo šlo.

Kaj misliš, da bi objavili seznam slovenskih mladinskih pisateljev (ki ga lahko študenti dopolnjujejo) z možnostjo dodajanja besedil?

LP, Milena M. B.--Supmblaz 14:40, 6. januar 2008 (UTC)

Ali morda mislite ta seznam: Seznam slovenskih mladinskih pisateljev. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 14:46, 6. januar 2008 (UTC)

Ja, na tega mislim. Potem bi v ta ABECEDNI seznam vnašali leposlovna besedila. Pomembno je, da lahko seznam pisateljev dopolnjujemo in tudi, da besedila postopno vnašali. Prosim, da predlagaš. LP, Milena M. B.--Supmblaz 15:00, 6. januar 2008 (UTC)

Seznam slovenskih mladinskih pisateljev z njihovimi deli. Žal sem ga sortiral samo glede na priimek.

Pozdravljen, pravilno si uvrstil pisatelje abecedno po priimkih. Hvala. Še vprašanje: kaj če bi kateri izmed živečih pisateljev pisno dovolil objavo svojih besedil na Wikiviru? Ali je to možno? Prosim, za odgovor.

LP, Milena M. B.--Supmblaz 15:48, 6. januar 2008 (UTC)

Da, to je možno, samo je nekaj komplikacij.
  • Tudi če bi se avtor strinja z objavo, se mora strinjati tudi nosilka materialnih pravic, tj. založba pri kateri je knjiga izdana (to pa ne bodo dovolili, zaradi golega dobička).
  • Če se avtor strinja ponavadi, zahteva da besedilo ostane samo na Wikiviru in nikjer drugje, to pa je praktično nemogoče.
  • Če avtor res želi, da je delo objavljeno na Wikiviru (npr. namesto samozaložbe), mora biti delo v:
A) javni lasti
B) pod prosto licenco GFDL ali CC.
Drugih poti žal ni. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 16:10, 6. januar 2008 (UTC)

Hvala, za odgovor.

Odgovori[uredi]

Kot prvo se opravičujem za majhno zamudo pri odgovoru.

  • Učne priprave za didaktiko književnosti: Projekt lahko ustvarimo preprosto, vi mi le povejte kaj naj vsebuje projektna stran.
  • Ustvarjalno pisanje: Kakšen tip vaj bi pravzaprav radi? Če sem vas prav razumel, vaja iz urejanja Wikivira, kajti vedeti je potrebno da za priročnike, učbenike, ipd. obstajajo tudi Wikiknjige.
  • Zbirka slovenskim mladinskih leposlovnih besedil: Ali naj ustvarim kopijo naslednjega seznama (Seznam slovenskih mladinskih pisateljev s pripadajočimi deli) ali mora imeti kakšne posebne lastnosti?

--Supmblaz 17:42, 18. januar 2008 (UTC) Lep pozdrav, --Miha (prispevki - pogovor) 15:40, 18. januar 2008 (UTC)

Pozdravljen, Mihael,

za projekt ali Wikivir, prosim, da bi bil naslov UČNE PRIPRAVE IZ DIDAKTIKE KNJIŽEVNOSTI. Načrtujem, da bi v poletnem semestru 2007/08 študenti PEF lahko objavljali svoje učne priprave in jih tudi uporabljali kot nadaljnji vir. Poslala ti bom zgled učne priprave za vpogled.

Drugi Wikivir bi imel Ustvarjalno pisanje. Lahko ti preko e-maila pošljem celo knjigo (teorija in vaje), naj študenti sami uporabljajo, predvsem vaje, potem tudi nove dodajajo.

Povej, v kakšni obliki, naj ti pošljem Ustvarjalno pisanje (teorija in vaje), ker je ok. 100 str.

Vse ostalo je v redu. Zbirka slovenskim mladinskih leposlovnih besedil, bo počasi nastajala.

LP, Milena M. B.

Žal v Wikivir ne sodijo učne priprave in druga prosto napisana besedila: za to obstaja projekt Wikiknjige, za katere pa je odgovoren Klemen Kocjančič. Mora bi bilo vredno znova sprožiti razpravo o združitvi teh dveh Wikiprojektov, ali pa se namesto v imenski prostor izvornih besedil pod drugačnim imenom shrani kot projektna stran — vodeni "peskovnik".
Prav, če besedilo seveda objavljate pod dovoljenjem prostega razširjanja. Jaz lahko uredim stran na Wikiviru in jo členim na poglavja, pošljite mi jo lahko v obliki Microsoft Worda/OpenOffice Writerja, samo v obliki pdf ne. Prosim, vas da napišete še kratek sestavek o avtorici, da bom lahko opremil vir.
Hvala za informacije in lep pozdrav, --Miha (prispevki - pogovor) 18:14, 18. januar 2008 (UTC)

Miha, prosim, za tvoj e-naslov, da ti pošljem datoteko. LP, Milena M. B.--Supmblaz 18:16, 18. januar 2008 (UTC)

E-naslov je posredovan. --Miha (prispevki - pogovor) 18:45, 18. januar 2008 (UTC)

Pozdravljen,

trikrat sem ti poslala po e-mailu datoteko s tremi prilogami, pa se je vsakih vrnila kot Mail System Error - Returned Mail. Ali je še kakšna možnost za pošiljanje datotek?

LP, Milena M. B. --Supmblaz 19:17, 18. januar 2008 (UTC)

Jaz sem prejel vse datoteke, tako da bodo danes že objavljene tu. --Miha (prispevki - pogovor) 07:41, 19. januar 2008 (UTC)

Zbirka slovenskih pravljic[uredi]

Miha, lepo bi te prosila, da bi za študente PEF, naredil SEZNAM za zbirko slovenskih pravljic po abecedi. Študenti bi začeli objavljati besedila, ki jih lahko objavljajo, v skladu z avtorskimi pravicami.

LP, Milena M. B.Supmblaz 15:29, 26. januar 2008 (UTC)

V redu. Zanima me katere naj dam v seznam lp, --Miha (prispevki - pogovor) 18:03, 26. januar 2008 (UTC)

Pozdravljen, Miha,

prosila bi, da uporabiš seznam s te spletne strani http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_slovenskih_pravljic . Študenti bodo še dopisovali in naslove in bodo vnašali besedila. Hvala in lp, Milena M. B. --Supmblaz 07:24, 28. januar 2008 (UTC)

Glejte: Zbirka slovenskih pravljic. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 15:44, 28. januar 2008 (UTC)


Hvala, hvala, hvala. LP, Milena M. B. --Supmblaz 09:09, 29. januar 2008 (UTC)

Pozdravljen,

prosim, da mi pomagaš najti na Wikiviru - Ustvarjalno pisanje.

LP, Milena M. B:--Supmblaz 09:10, 29. januar 2008 (UTC)

Pozdravljeni. Stran še ni vnesena, ker imam kar nekaj problemov z obdelavo besedila. Program (skripta) za pretvorbo Office dokumenta v Wiki dokument se mi ves čas sesuva. Bom temu namenil nekaj več časa med prihajajočimi počitnicami in bom besedilo ročno prenesel, ko ne bom obremenjen s šolo. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 14:50, 3. februar 2008 (UTC)
Če želite lahko na strani Ustvarjalno pisanje naredite seznam poglavij knjige jaz pa bom postopno vnašal vsebino - kakor mi bo dopuščal čas. Ali je knjiga nujna za projekt? lp, --Miha (prispevki - pogovor) 14:54, 3. februar 2008 (UTC)
Pozdravljen,

knjiga ni nujna za projekt, je zaželeno pa da je na spletu, zaradi dostopnosti. Če je možno, bi te prosila, da jo postopoma vneseš. Naj ti bo kazalo za orientacijo, ker je razdeljeno po krajših poglavjih. Če je preveč dela, lahko tudi opustiš to delo. Četudi sem mislila odpreti tudi ta projekt, tako, da bi študenti vnašali tudi svoje vaje. Vse to bi bilo gradivo. Ali je mogoče odpreti na Wikiviru program ali projekt z naslovom -- učne priprave --, tako, da bi študenti objavljali na Wikiviru svoje učne priprave in gradivo? Bolj pomemebna je tvoje koordinatorstvo študentom.

Hvala in lep pozdrav, Milena M. B. --Supmblaz 20:01, 5. februar 2008 (UTC)

Nova funkcija[uredi]

Odslej lahko pri projektu uporabljate funkcijo dvojnega pogleda, ki se nahaja v imenskem prostoru stran. Zadeva je pri prepisovanju zelo koristna, ob posodobitvi programja pa bo v celoti poslovenjena.

Primer urejanja: http://sl.wikisource.org/w/index.php?title=Page:Geschichte_des_Dt_Buchhandels_1_02.djvu/3&action=edit http://sl.wikisource.org/w/index.php?title=Index:Geschichte_des_Dt_Buchhandels_1_02.djvu/3&action=edit

Stvar je sila preprosta: na Zbirko najprej naložite sliko ali — bolje — djvu datoteko. Na Wikiviru namesto Slika:Ime datoteke.xxy vpišete Stran:Ime datoteke.xxy/ŠT.STRANI in kliknete na gumb za urejanje. lp, --Miha (prispevki - pogovor) 19:16, 7. februar 2008 (UTC)