Ukazi (Da ne smem)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Ukazi (Da ne smem)
Vera Albreht
Spisano: Alenka Župančič
Viri: ABSALON [= Vera Kesler = Vera Albreht], Ukazi (Da ne smem), Gospodična Cizara, 1911, let. 1, št. 2, str. [28] (hrani NUK, Rokopisni oddelek, Zapuščina Izidorja Cankarja, Ms 840).
Dovoljenje: {{licenca-Cc.logo.circle.svg Ta datoteka je objavljena pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0}}
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ukazi (Da ne smem)

Da ne smem, si ukazala
pesmi nate več nardit,
zvedla si Albina zala,
kako znam pokoren bit!

Da ne smem, si ukazala
pajlca nate obernit
glej ti golobica mala
kako znam pokoren bit!

Zraven si mi ti dejala
da asesor tvoj če bit
ti na njemu boš sanjala,
jaz pa grem se umorit …

Opombe urednice[uredi]

  1. Po Prešernovih Ukazih.
  2. Učitelja nemščine Antona Juga so suspendirali. Nadomestila ga je učiteljica Albini Zalar, ki si je hitro pridobila simpatije učenk, ker z ljudstvom postopa izvanredno primerno in je dobila prijazen vzdevek Golobček. Licejke so opazile, da je nekaterim učiteljem privlačna, zato so ljubezenske pesmi napisale v moški, učiteljski osebi. Učiteljico so v pesmih omenjale z imenom in s priimkom in ne le z vzdevkom, kot ostale učitelje. Kar deset pesmi je posvečenih namestni učiteljici Albini Zalar.
  3. Pesem Njej je napisala Cizara Bizgulc. Verjetno nenamerno, so Cizare razkrile, da se za Bizgulcem skriva Verina mlajša sestra Cizarelica Slava Kesler. Pesem Njej je edina Slavina poznana pesem.
  4. Nepodpisana avtorica se je lotila celó najzahtevnejše pesniške oblike - Sonetnega venca. Začetnih šest sonetov nakazuje verjetni akrostih: ZALARJE[VI BINCI] (Gospodična Cizara, str. [22-26]).