Tihotapci

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Pavel Medvešček Zgodbe o Štrpedu iz Materskega podolja, Podgorskega Krasa in Čičarije
Pavel Medvešček
Vir: Zgodbe o Štrpedu iz Materskega podolja, Podgorskega Krasa in Čičarije ; avtor Pavel Medvešček , ilustrirala in opremila Ingrid Rausch; Založba Humar, Bilje 1997
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtTrije Poljanci so nekoč tihotapili sol, od morja vse do Kranjskega. Enkrat je naneslo tako, da je vsak lahko naložil na osla le po eno vrečo. Ko so prišli do Velikih vrat, so najmlajšega poslali, da gre pogledat, če ni kje v bližini finančna straža. Med tem časom pa sta ostala dva, njegovo vrečo porazdelila in jo potem napolnila s cestnim gruščem. Ko se je vrnil in povedal, da je cesta prosta, so se poslovili in nadaljevali vsak svojo pot. Ko se je najmlajši približal Zagradu, je izza neke ograde posijala nenavadna svetloba. Kmalu za tem pa je zagledal Štrpeda. Ta mu je povedal, kako sta ga druga dva opeharila. Vendar pa bo že on storil tako, da bo pripeljal domov vrednejšo stvar, kot je sol. Tako se je res zgodilo. Ko je doma odprl vrečo, je bila polna kresilnih kamnov.