TEKMA; drama v treh dejanjih spisal ANT. FUNTEK

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
TEKMA; drama v treh dejanjih spisal ANT. FUNTEK
Srečko Puncer
Izdano: Savinja let. 1, št. 4/5, 1914
Viri: postopku digitalizacije v UKM
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Slovenska Matica je izdala letos med drugimi knjigami tudi Funtkovo »Tekmo«. Ta drama ima pa že kos zgodovine. Igrala se je že z uspehom v Ljubljani in v Celju, v Zagrebu pa celo kot najboljša slovenska drama. Glavni junak te drame je Andrej Lesovin, ravnatelj umetniške akademije. Veljal je dolgo za najboljšega in največjega umetnika. Radi prevelike častihlepnosti začne njegova vstvarjajoča moč pojemati, kmalu postane starokopitnež in pri naslednji umetniški razstavi ga prekosi nekdanji njegov učenec Vlado Danej, ki dobi pro darilo. Radi tega začne Lesovin Daneja sovražiti in vrže se kot blazen zopet na delo, z upom, da zopet doseže prvenstvo. Vendar kmalu uvidi, da njegova moč pojema. Ta težka zavest, opojne pijače in morfij ga tirajo v blaznost, ki ga tudi uniči. Vse dejanje drame napravi še resnejše ljubezen med Stano in Danejem.

Ta drama (kakor pove že pisatelj v uvodu) pa nima tega namena, predstavljati boj med starim in mladim, temveč hoče pokazati, kako ubija umetnike brezmejna častihlepnost, da hodi dosti takih ljudi po svetu, ki ti ne odpuste nikoli, ako se rahlo dotakneš njih slave. Tekma je drama častihlepnosti.

Mnenje Hrvatov, da je to naša najboljša drama, je bilo malo pretirano. Osebe so precej dobro označene, samo Lesovin se mi zdi malo pretiravana osebnost. Zelo simpatični osebi sta Danej in pa tudi trezni Grušč. Drama ni ravno najboljša, a med boljše jo gotovo lahko štejemo. Jezik je lep in krepak, kakor smo ga sploh navajeni pri Funtku.