Svet na kvadrat

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Škrip Škrap v šoli Svet na kvadrat
Marko Kravos
Škrip Škrap gre na vojsko
Spisano: Pretipkala iz Škrip Škrap nagaja rad 2004 (COBISS), Nataša Uršič.
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko misli Škrip Škrap početi velike stvari, si sname z glave rdečo škratovsko čepico in natakne modro.

"Tako, modrost že imam na glavi..." si reče. "Zdaj se lotim česa velikega. Še najboljše, če popravim, kar je na svetu narobe! Očitno pa je narobe, da je svet okrogel! Le kdo si je to izmislil!" je godrnjal Škrip Škrap. "Ni čudno, da se vrti po svoje, da se ljudem od tega vrti v glavi in so vsi po malem zmešani. Teti Usodi bo nekega dne naš svet ušel iz rok in se odkotrljal po vesolju. Potem bo treščil v kako repatico ali pa se zgubil v črni luknji, ki jih tudi na nebu ne manjka."

Tako je modroval Škrip Škrap pod modro čepico. Otresal je z glavo, da je kar cingljalo.

Pa je prineslo mimo votline deklico Nino. Škrip Škrap se je razveselil občinstva. Takoj je Nini začel razlagati, kako misli prenoviti svet in spraviti našo Zemljo v red.

"Zemljo bom naredil oglato in gladko! Postala bo ogromna kocka, pravzaprav ena sama velikaaanska palača iz srebra in stekla. Zemljska bitja bodo tako na varnem in toplem v maksi-domu. Sonce bo svetilo vanj zdaj z ene zdaj z druge strani. Tako bo v njem vedno svetlo. Ljudje, muce, otroci in psi, pa kanarčki in ribice se bodo lahko ves čas razgledovali skozi prozorne stene.

Avtov in drugih vozil ne bo več... Zakaj? -Zato seveda, ker bodo vsi ljudje živeli v isti hiši in jim ne bo treba nikamor potovati. V kleti orjaške stavbe zato ne bo garaž, ampak bomo tja spravili morja, reke in jezera.

Nad kletjo, v pritličju, bodo vrtovi, peskovniki, igrišča, športne dvorane, cirkus. Kuhinje in jedilnice, klepetalnice in srečevalnice - vse to bo v prvem nadstropju. In še en kotiček bo v njem: ta bo namenjen crkljanju dojenčkov in tolažbi otrok, ko se bodo butnili ob kak vogal zemeljske kocke in se udarili v nos.

V drugem nadstropju bo sobana za računalnike, knjižnjica, televizijska soba, kinodvorana, lutkovni oder, zgodbarnica, kjer si bomo drug drugemu pripovedovali mastne zgodbe. Prav tam, v drugem nadstropju, bo še klubska soba za tombolo, šah, damo, karte za igranje Človek ne jezi se.

Četrto nadstropje bo ena sama trgovina, biznis, denarci. Sredi tega nakupovališča bo pult, kjer bodo delili sladoled. Nič kepic, samo v kockah bo. Za otroke in odrasle, ki se ne bodo kislo držali, bo čisto zastonj! Kanarčkom in nosorogom bo sladoled strogo prepovedan - ker imajo predolg kljun. Tudi so preveč navajeni na toplo podnebje in bi se prehladili. Lahko bodo dobili topli sladoled, ko se bodo naučili reči prosim in hvala...

Nad nadstropjem s trgovino bodo delavnice za kocke in druge oglate igrače. Še nadstropje više, tik pod vrhom, bodo uradi, gasilci, policija in vlada s politiko. Tudi to mora biti: red je red, kot smeh ni greh.

V sedmem nadstropju svetovne hiše bo borilnica. Tu se bodo spopadli, se bojevali in pretepali: svetlolasci s črnolasci, punce s fanti, sloni z miškami, vitezi z barabami, znanstveniki z virusi in bakterijami, mirovniki z vojnami, pisatelji in šolarji s prostimi spisi in strogimi ocenami. Ob nedeljah, ko se zbere največ gledalcev, se bodo odvijali najbolj napeti boji, takrat se bodo spopadali ta neumni z zalubljenimi.

Takoj nad sedmim nadstropjem bodo oblaki. To pa zato, da se bodo zaljubljeni, ki po norosti vedno premagajo ta neumne, mogli kam skriti in početi tam svoje vragolije."

Tako je razlagal Škrip Škrap: ko bo Zemlja postala kockasta stolpnica, bo končno na svetu red.

"Uh," je končno prišla do besede Nina: "Prej bi rekla, da bo to ena velikanska omara. Res misliš narediti vse to? Kako pa boš naredil Zemljo oglato?"

!Misliš, da sem premajhen za tako čarovnijo? Pa si znam pomagati, saj imam modrost na glavi,! se je potrepljal po modri čepici Škrip Škrap.

Na nebu, bo to noč prvi krajec, ki je ostro nabruše," ji je zaupljivo razlagal. "Požvižgam, kakor je treba, pa se bo lunina sekira utrgala z neba in: sek, sek, sek, sek! - štirikrat česnila po zemeljski krogli - zjutraj, opoldne, zvečer in ob polnoči. Tako bo iz nje nastala kocka, da jo bodo še z Rimske ceste hodili gledat in me prosit, da bi tudi njim vse tako popravil: sonce, planete, zvezde!"

Nina ni imela kape na glavi. Zato pa je bila odprte glave. Malo je pomislila in rekla: "Ja kaj pa bo v tem novem svetu z mojo žogo, s pisanimi balomi, z milnimi mehurčki?"

"Vse bo po obliki kvadrat torej se boste igrali s kockami. To bo sploh pametno: ker kocke ne odskakujejo od tal, na oknih novega sveta ne bo razbitih šip."

"Ampak, ljubi škrat Škrip Škrap," je rekla brihtna buča Nina, "potem se pazi tudi ti! Tudi tebi šrlijo uhlji iz glave, lica imaš okrogla in brada ti visi do pasu: bo tudi pri tebi treba rezati, da bo red? In od imena ti bo ostal le Krip - Krip: kdo se bo mučil s kljukicami na š-jih!"

Jojhata! Škrip Škrap je zardel čez in čez: malo od jeze, malo od sramu. Snel si je modro čepico, pod katero je pridelal modrost o kockasti Zemlji, in se brez besede skril v svojo votlino.

Nina z žogo pod pazduho pa veselo na igrišče.