Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/85

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

Poglejte, ljubi kristjani, trojni Jeruzalem, ki nam gA tlenašen god pokaze. Pervi Jeruzalem v deželi Judovski je minul, zginila njegova cast; Judje zapstonj čakajo, de bi ga Bog jim zopet povzdignil. — Drugi Jeruzalem je naša sveta kersanska katolika cerkev, po vesolnim sveti razširana, naša ljuba duhovska mati. Pa tudi ona bo nekdaj končala, kedar število izvolenih dopolnjeno bo. Tretje Jeruzalem je tam v nebesih na sveti gori Sion, vete/o prebivaljše izve- licanili. Večno je njegovo kralestvo, veselje in čast. V tisto srečno mesto mi vsi hitimo — v nebeški Jeruzalem priti nikar ne mudimo; •tam — le tam smo vsi doma. Amen.

— —

". Kako Bogii prav služiti.

'■' Branje iz lista sv. Pavla na Rimlane 12, 1—5.

»■"'..:. S- i • . ■. ■ .' • i . '■.'«<■■

Zvezde na nebi prešteti. ino pa milosti — dobrote božje povedati, ki nam jih Oče nebeški deli, kdo to zamere? — Iz nič je nas nI vrn il, iz vsmilenja ohranil, iz gole ljubezni odrešil, iz očetne dobrote posvetil inn za svoje otroke nas vzel, nuj bi Bogu kakor dobri otroci stuiili: ■io je naš namen (cil ino konec). Bogu lepo sluziti nas sv. Pavl v svojim pismi do Rimlanov čedno uči. Le poslušajmo!

I.

■ * • x ■

1. Čudne službe so nekdaj ni Judje in Hajdje Bogu v časi opravljali. Junce ino ovne so klali, moko in olje Bogu žgali, v mislih de njemu vstrežejo; z svojim telesam so pa večidel le pregrehi stregli, njih serce je bilo rado daleč od praviga Boga. Taka služba božja je bila nespametna; Bog se z po­ svetnim daram podkupili ne da. Za to uči sv. Pavl Rimske kristjane rekoč: „Bratje! prosim vas, zuvolj vsmilenja, kte- riga vam je Bog skazal, de svojih teles ne omadezujete * grehovi, ampak v svetim zadertanji Bogu darujete, de bojo