Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/199

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

191


Jezusa ino pravo vero zgubili. IHuceniki so skuz svojo lerdno vero svet premagali ino prijeli premoge vene vecno živlenje. Koljko se pa med nami stabovernih kristjanov najde, kteri se sramujejo v prico ljudi se pokrižati, na glas moliti, alj pa pred svetim resnim Telesam poklekniti. ..Kdor pa mene zataji pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatajil pred svojim Oče- tam^ ki je v nebesih. Kdor kolj mo pa pred ljudmi spozna, ga bom tudi jaz spoznal pred svojim Ocetam." Mat. 10,32 — 33. ,,Z sercam se veruje h pravicnosti, z ostmi se pa vera skaže k izveličanju." Rim. 10, 10.

Živa vera v Jezusa se pokaže drugic skuz dopolnenje nje- goviga bozigu nauka „Ne vsak ki mi pravi: Gospod, Gospod! pojde v nebesko kralestvo, uči Kristus; ampak kteri stori Voljo mojiga Očeta, ki je v nebesih, tisti pojde v nebeško kralestvo." Mat. 7, 21. ,,IVovo zapoved vam dam, veli Jezus, de se med sebo ljubite, kakor sim vas jaz ljubil, v tim bojo vsi spoznali, de ste moji učenci, ako bote ljubezn imeli med sebo." Jari. 13, 34. .,Vi ste moji prijateli, ako storite, kar vi m jaz zapovem." Jan. 15,14. Tako djanje priča pravo vero. Tretjic se pokaže prava vera v Jezusa skuz ter dno zaupanje v njegovo božjo pomoč. „Imajte vero v Boga, veli Jezus; za­ kaj resnično vam povem, če kdo reče tej gori: vzdigni se ino verzi se v morje, ino ne pomisluje v svojim serci, temuč veruje, de se bo zgodilo kar reče. se mu zgodilo bo. Torej vam povem: vse karkolj v molitvi prosite, verujte, de bote prijeli, in se vam bo zgodilo." Mark. 11, 21 —24. Tiga so nam priča apostoli ino pervi kristjani. Na njih verno molitvo so hromi hodili, slepi videli ino merlvi spet vstajali. Zakaj se per nas vse to ne godi? Ker je premalo prave žive vere v Jezusa per nas, ne praviga zaupanja, za to slabo molimo ino nismo vslišani. Jakob. 4, 3.

Prava vera v Jezusa se pokaže štertič skuz posnemanje Itr- plenja Kristusoviga , ki ga je po človeški natori prestal. „K timu sle poklicani, pravi sv. Peter, ker je tudi Kristus za nas terpel, ino vam izgled zapustil, de po njegovih stopin­ jah hodite. On ni greha storil, tudi ni bila najdena goljfija v njegovih ustih; pa ni klel, kedar je bil preklinjan, kedar je terpel, ni protil, temuč se je njemu črez dal, kteri ga je krivično sodil." I. Petr. 2, 21 — 32 „Spomnite se besed, ktire sim vam govoril. Hlapec ni veči kakor njegov gospod. Ako so mene preganjali, bojo tudi vas preganjali." Jan. 15, 20.