Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/186

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

178


2. Druga velika noč se je obhajala pred i8. . letmi v mati Jeruzulem, kedar je vsmileni Jezus, naš odrešilel, čisto jagne brez madeža za nas vmorjen podvoje kriza « svojo vemo kervjo zaznamnoial, ino nas iz sužnosti peklenskiga kralja, kralja pregrešnih zmot ino vecnih tem rešil, v ktiro sužnost smo hili skuz greh pervih starišev prodani. Velik dolg izvirniga alj porodniga greha- ni bila nobena stvar po­ plačati vstan, vsi angeli ino človeki niso bozji pravici zado­ stiti mogli. Za to pride sam edinorojen Sin božji, se včlo- veci, preterpi kar ena stvar terpeti premore, se da vmoriti kakor jagne, ki odjemle grehe sveta, njeguva presveta kerv izbriše naše dolge na pravici božji. On nas je odrešil iz ob­ lasti peklenskiga Faraona, ter nas pelja kakor božje otroke v obljubleno deželo svetih nebes. Ta je bila za nas prava velika noč našiga odrešenja, ktire spomin tudi mi vsako leto obhajamo, kedar vredno k božji mizi pristopimo, zav- živaje velikonočno jagne, presveto Jezusovo Telo, ki je bilo za nas na križ} darvano. — To sveto velikonočno obhajilo je za nas tretja sveta velika noč. Oh naj bi njo le vsi vredno obhajali! .... . .' .. : • ■'.

-i .; . II.

1. Kako se ima per krisljanuh velika noč vredno obhajati? Se jer per Judah čas opresnih kruhov velik petek perbližal, so morli star kvas iz hramov (hiš) pospraviti; tudi drobtinca kvasniga kruha ni smela per hiši vstati. Novo testo brez vsiga kvasa so gospodinje naredile ino opresnih kruhov iz- pekle, kedar so imeli veliko nočno jagne jesti. Za to še zdaj per sveti maši v opresnim kruhi oživijo, ker je Kristus per poshedni večirji tudi opresni kruh imel, obhajavši sveto ve­ liko noč. „Ruvno lak, veli sv. Pavl v denašnim branji, po— stergujte tudi vi kristjani stari kvas pregrešnih navad iz svojga ser ca v svetim velikonočnim časi, de bole kakor čisto novo testo pošleniga zaderzanja. Vam je Kristus pravo velikonočno jagne, ki se je dat na krizi za nas v odrešenje, ino vi tint morte bili čisti kruh brez vsiga kvasu pregrehe."

2. Hočeš po nauki svetiga Pavla star kvas iz svojga serca postergati, prejiši skerbno vse kote ino preglej svoje misti, želje, govorjenje ino djaaje; veliko boš nnjdil za počedit. Si ti jezov, pikar ino serdit, se ne moreš z svojim lovaršam