Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/164

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

136


besede svetiga Pavla povete: „Vsa nečistost ino nesramnost se med kristjani imenovati ne sme.'* Amen.

i


m imun muna /

Od prave sreče božjih otrok.

Itiahjc iz I i s I a sv. Pavla na Galačane. 22 — 31.


3Kaj lepiga vam bom dones, preljubi moji, povedal od prave srece božih otrok. — Maj strnšniga vam bom dones poka7.nl: nespoknrjenih gresnikov zalosten stan. Zemlja nam kaže lerdovratnili gresnikov gotovo nesreco, nebo nam prica pravicnih pravo veselje; nar lep.si nas pa. vsiga tiga sveto pismo uči. kakor ravno dones v listi svetiga Pavla, na Gala­ cane beremo.

1.

1. Stari bogaboječ očak Abraham, oče Izraelskiga ljudstva, je dve ženi ino dva sina imel. Perva je bila Agar, dekla, ki mu je perviga sina Izmaela rodila; druga je bila Z ara, imenitna žlahtna gospa, ki mu je rodila drugiga sina Izaka. Vse to beremo v starim zakoni alj testamenti, ki nam kaže podobo noviga zakona — podobo našiga izveličanja.

2. Kakor v rodovini Abrahama dve ženi — sta tudi v hiši božji na tim sveti dve zavezi (lestamentaj, stara ino nova zaveza. Perva žena Agar, ki je dekla bila, pomeni pervo, staro zavezo pred Kristusam, ktiro je Bog na gori Sinuj dal, podučivši Izraelce, kako naj Dogii služijo, če hočejo srečni biti. Zavezali so se dopolniti vse, kar jim je Bog zapovedal; pa tudi Bog se jim je v bliski ino v gromi zave­ zal vse dopolnili, kar jim je obljubil. Ino to se zove stara zaveza Judovske cerkve.

3. Druga žena Abrahama Zara, zluhlna gospa, pomeni drugo novo zavezo kristjanov, ktiro je vsmilen Bog po svo­ jim Sini Jezusu Kristusu z nami naredil nas v svetim evangelji