Stran:Krajnski Cbelarcnik Jonke 1836.djvu/84

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


ſatov, v’ kterih ſo jajzhki ali mladi zhervizhi gmanj zhebél, v’ majhnih ſhkatlah islêzhi dati, in jih tudi v’ njih hranjene imeti, dokler jih ne potrebuje, de, zhe kak panj ob maternizo pride, ſe mu lahko prezej druga da.

Preſelovanje zhebél v’ kraje bolji paſhe je ſizer nesloshno in teshavno, vender ſe to délo vézhi dél dvakrat plazha.

Preſelovanje pa ſe mora ſ’poſebno previdnoſtjo sgodíti, in ſizer per nóſhi po varnih shénſkih na glavi, per voshnji pa na nalaſh sa to napravljenih voseh, kteri ſe gugljejo, ali na tako imenovanih zhbélnih legnarjih, in vſelej po nôzhi, ali pa sjutrej prav sgodej, kjer zhbélam túdi ne ſmé nikoli potrebniga sraka (ljuſta) manjkati, ſizer bi ſe prevezh sgrele in saduſhile.

Ker ſe pridnoſt in delavnoſt panju ravna le po rodovitnoſti njegove maternize, med zhbélami enako rodovitnih materniz v’ tem ni nizh praviga raslozhka. De ſo pa ene zhbéle malo vézhi ali manji od drusih, je od tod, ker per isvaljenji vſake zhbéle saſtane v’ njenim piſkerzu tenka mreniza, ſ’ ktero ga zhbéla, ko je ſhe zhervizhik, prepréshe in popné, in tako je piſkerz smiram teſneji in manji, sato ſo zhbéle isvaljene is ſtarih piſkerzov, v’ ktere je